ZETApress

hírportál

Kezdetben adott a kegyelem

Ferences barátMéltóképpen fejezi be a Rend alapításának a 800. Centenáriumi örömteli megemlékezéséit a Ferencesek Rendje.

Jótékonysági Emlék Koncert lesz a Művészetek Palotájában december 15-én, kedden a Belvárosi Ferences Templom szervezésében. Az est fővédnöke Sólyom László köztársasági elnök és Juliusz Janusz érsek, apostoli nuncius. A nagy eseményre már hónapok óta készülnek a fellépők.

Gondosan válogatták a repertoárt, mely egyben zenetörténeti áttekintés is. Ferencesek a zeneművekben. Az ünnepi koncerten elsőször Gregorián énekek csendülnek fel a Szerzetesi közösség, a Jubileumi Skóla és Haramza László előadásában. Felhangzik egy ősi csángó Mária-ének is, mely a néphagyományban őrződött meg. Énekli: Takács Éva.

Az igényesen válogatott művek között találjuk a Lodovico da Viadana kompozícióit a Kájoni-kódexből, melyeknek a Kájoni János polihisztor XVII. századi gyűjtése az alapja, Závodi Mária, Gavodi Zoltán, Haramza László ? ének, Draskóczy Eszter ? barokk hegedű, Dobozy Borbála ? csembaló és Kállai Nóra ? barokk cselló tolmácsolásában.

Kevesen tudják, hogy Liszt Ferenc is Ferences-rendi tag volt. A Pesti Ferenceseknél kérte a felvételét a confraterek közé. Fel is vették a 1858-ban. Liszt számos ferences témájú kompozíciót írt. Ennek emlékére szólalnak meg a Liszt művek: az A-dúr legenda, Krisztus oratóriumának három tétele: az Angelus, a Stabat Mater speciosa és az Et ecce stella. A XX. századi zeneszerzők közül Oliver Messiaen volt, aki Szent Ferencről komponálta wagneri léptékű operáját.

Kodályt is megihlette Szent Ferenc és megzenésítette a Naphimnuszt. Bemutatódik kortárs mű is: Draskóczy-M. Kecskés András műve, a Szent Ferenc hegedül két száraz ággal. Mindezeket előadják Sáfár Orsolya, Kele Brigitta szólisták, Felletár Melinda hárfán, Deák László és Deákné Kecskés Mónika orgonán, a Ferences Kórusok Strausz Kálmán vezetésével és a Győri Egyetemi Szimfonikus Zenekar Ménesi Gergely vezényletével, M. Kecskés András pantomim játékával. Az estet Káel Csaba rendezi.

Az évszázadok során mindig jelentős társadalmi szerepet vállaltak a Ferencesek az ország életében. Így lesz ez most is. A koncert bevételét a Gyöngyösön működő Autista Segítő Központ kapja ? tudtuk meg Rozs Borbálától.

Szóljon hozzá!