ZETApress

hírportál

Karácsony a Teátrumban

Igazi karácsonyi hangulat volt a Millenáris Teátrumban Mikuláskor, a Presidance Company: Christmas Now című előadásának premierjén ? tudtuk meg Lantai Józseftől, aki a felvételeket is készítette.

Telt ház és megszámlálhatatlan kisebb és nagyobb gyerek várta nagy csiviteléssel a karácsonyi díszletben és jelmezekben játszódó műsor kezdetét. A nézőtéren kialudtak a fények, sötétség borult ránk, elcsendesedett a gyereksereg, felharsant a Kiskarácsony, nagykarácsony zenei motívuma majd a nézőtér közepéről bevonuló angyalka mesélni kezdett a karácsonyról.

Az Úr angyala megjövendölte eljövetelét, a kis Jézus megszületik vala a Júdeai Betlehemben, Heródes király idejében, és ímé keletről királyok jövének, nevezték őket Gáspár, Menyhért, Boldizsárnak, és ímé a csillag, amelyet napkeleten láttak, mindaddig előttük megy vala, amíg odaérvén megáll a hegy fölött, ahol a gyerek vala? és így tovább, nem akarom elmesélni a remélhetőleg ismert történetet.

A mese után látványos artistaszámot csodálhattunk meg, majd a főszerep a táncé és az élőben muzsikáló zenészeké, a fiatal fáradni nem látszó táncosoké, ami elvarázsolja, felkészíti, felpörgeti, de meg is nyugtatja lelkünket az ünnepre várás nyüzsgésében. Az élő zene egészen különleges hangulatot ad az előadásnak, hallhatunk dobszólót, gitárszólót modern, pörgős zenéket, a karácsonyi ismert dallamok sem maradnak el, csengettyűszó, mécsesek fényében úszunk, és sorolhatnám még a látványt, ideális ünnepi, szeretetteljes hangulat tölti be a nézőteret.

A Presidance Company korábbi előadásának a mottója volt: A tánc életre kelt, hát most is ezt mondhatjuk, a sodró koreográfia és a karácsonyi látványvilág láttán. Szemünket kapkodhatjuk, hogy mindenkit megnézhessünk a tánckarból, akik betöltik az egész színpadot. A hatalmas lendület után pihentetőleg hat, mikor ismét próza következik és Andersen klasszikus meséjét hallhatjuk a gyufaárus kislányról. A nézőtéren csend honol, úgy tűnik többekre hatással van a szomorú történet.

A folytatásban hatalmas ajándékdoboz ereszkedik a magasból a színpadra, a bátrabb odamerészkedő gyerekek a szereplőkkel kibontják és szaloncukor ajándékozás, közönség soraiba dobálás veszi kezdetét. És utána megint a lendületes zene, tánc, végkimerülésig! Vári Bertalan a Presidance művészeti koncepciójának megalkotója ezúttal is jó munkát végzett. A lelkes nézősereg tapsától inspirálva még spontán ráadást is kaptunk. Néha harsányan nevettünk, néha csendesen sírtunk pontosan úgy, mint az életben, de együtt voltunk és együtt várjuk az ünnepet. December 21 és 29-én újra részesei lehetünk a Presidance Company: Christmas Now Millenáris teátrumi előadásának. Érdemes!

Szóljon hozzá!