ZETApress

hírportál

Csongor és Tünde a Pódiumon

Csongor és Tünde 1.Egy örök-érvényű szerelmi dráma, ami még közel kétszáz év után is megfejtésre vár. Csongor úrfi kalandozása sokunk számára ismerős lehet, hiszen minden ember keresi a megfelelő utat, és azt a társat, aki ezen az úton elkíséri, aki az örök szerelem jutalmával kecsegteti.

Ám mikor azt hisszük, hogy ránk talált a boldogság, falba ütközünk. Tünde olyan, mint egy látomás, ami csak időről időre villan fel és mindig magából visz valamit Csongorból. Szerelmük kiteljesedésének útjában egy ártó démon, Mirigy áll ? aki egyben a darab mozgatórugója is. Mirigy minden nemes törekvés akadályozója, az életünket, sorsunkat tönkretenni akaró erők képviselője, kinek munkálkodása hátterében komoly emberi tragédiák állnak. Vörösmarty drámája most talán sokkal aktuálisabb, mint azt gondolnánk, hiszen hétköznapi problémákat, érzéseket, célokat vonultat föl.

Az élet számos lehetőséget kínál fel nekünk. Rajtunk áll, hogy a saját hármas utunkon melyik elágazásra lépünk, s észrevesszük-e, megértjük-e a jeleket, amelyek segítenek abban, hogy megtaláljuk a valódi boldogságot. A Hungarikum Élményház Pódiumszínpadán január 19-én pénteken, február 17-én szombaton és 21-én szerdán 19:30 órakor mutatják be Vörösmarty Mihály: Csongor és Tünde című költeményét ? tudatta Jánosi Katalin. Szereposztás:

Csongor: Putnoki László
Tünde: Virga Tímea
Mirigy: Egyed Brigitta / Szabó Irén
Balga: Varga Krisztián / H. Varga Tamás
Ilma: Nemcsók Nóra
Ledér: Sipos Judit/Babinszki Dóra
Kalmár, Duzzog: Müller Claudia
Fejedelem, Berreh: Grobe Zsófi
Tudós, Kurrah: Kiss Dóra
Rendező: H. Varga Tamás

Csongor és Tünde 2.? Ezt a közel 200 éves irodalmi művet megpróbáltam teljesen úgy kezelni mintha ma játszódna, és közben mégis maradjon az eredetiségéből. Főszerepben az érzelem, őszinteség, fájdalom?Minden olyan, ami körülöttünk van, és ebben a darabban megtalálható. Bevallom, mikor hozzáálltam dramaturgiailag a darabhoz, nagyon sok szövegkönyvet, könyvet olvastam ki, mire megszületett a mi előadásunk. De a próbák egyre inkább meggyőztek arról, hogy a sok munkának van eredménye. Persze ennek tényleges elbírása közönség feladata lesz. Az előadás megtervezésekor először mindig képekben gondolkozom. A tempó, a lendület nagyon fontos szerepet játszik az általam rendezett művekben.

A bemutató után nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam olyan számomra fontos szakmai tekintélyektől, mint például, Darvasi Ilona, Pozsgai Zsolt, Varró Dániel, Szalay Kriszta, Lábán Katalin, és még sorolhatnám. A darabban szereplőktől a mit fogunk csinálni holnap? kérdés volt a legnagyobb elismerés. Az, hogy engem ilyen fiatalon ? 23 évesen ? el/befogadtak csodálatos érzés!

Ha azt kérdeznék, kinek ajánlom az előadást? Aki megkérdőjelezi az igaz szerelmet, aki nem hisz abban, hogy a jelek körülöttünk vannak, akinek összetörték a szívét, akinek megkérték a kezét, aki nem szereti a színházat, aki nem szeret olvasni, aki nem szereti a drámákat, aki szeret élni! Ez a darab mindenkihez szól! Ez az életből egy szelet, ami a szerelem oldalát mutatja be, bizonyos akadályokkal, ahogy ez valójában is van ? mondta el H. Varga Tamás, az előadás rendezője.

Szóljon hozzá!