ZETApress

hírportál

Artisták versengése

Az A-műsorral kezdődött tegnap este a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál hivatalos szakmai programja! A műsor nyitóképeként Richter Flórián Hortobágyi Károly-díjas és Monte carlói Arany Bohóc-díjas artista és fia, Kevin mutatták be lovasakrobata számukat, amivel Philip Astley, a modern cirkusz atyja előtt tisztelegtek.

Utánuk a Hortobágyi Károly-díjas Rippel-fivérek léptek fel handstand a levegőben számukkal. A fesztiválon fellépő nemzetek zászlóit a Baross Imre Artistaképző növendékei mutatták be. A fesztivál házigazdái Ungár Anikó bűvész, előadóművész és Maka Gyuszi, a Fővárosi Nagycirkusz konferansziéja voltak. Fotóink Urbán Ádám felvételei.

? Köszönjük, hogy elfogadták a meghívásunkat, és itt vannak a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztiválon, mely egyben a modern cirkuszművészet 250. születésnapi ünnepségsorozatának megnyitóünnepsége is! Most Budapestre figyel a cirkuszvilág! Hét napig 20 ország 165 művésze, több mint 30 cirkuszigazgató és menedzser ünnepel velünk ? köszöntötte a fesztivál versenyszámai előtt a közönséget Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatója, majd felkérte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy nyissa meg a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált.

? A XIX. század végén, amikor lefektettük a magyar cirkuszművészet alapjait, már akkor előszeretettel hoztunk létre újításokat és őriztünk meg régi hagyományokat. Éppen ezért most először szavaz a zsűri laptopon keresztül, ugyanakkor ez az első év, amikor azt ünnepelhetjük, hogy az UNESCO elfogadta a magyar cirkuszművészetet a világörökség részeként. Ezt a kőcirkuszt úgy szeretnénk megújítani egy új helyen, egy új otthonban, ahol ott lesz az artistaképző iskola és minden, ami a modern és a hagyományos cirkuszművészethez szükséges ? mondta nyitóbeszédében Szijjártó Péter.

? 250 évet, a 250. születésnapot ünnepeljük Budapesten, mely egy csodálatos dolog a mi fővárosunknak is: Magyarország cirkuszi tradícióinak az elismerése. Tíz olyan művészeti ág van Magyarországon a Művészeti Akadémia rangsorában, amelyet külön is elismerünk és Nemzet Művésze-díjat adunk, ezek egyike a cirkuszművészet ? mondta Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője, aki ezután Pro Cultura Hungarica-díjat adományozott Endrész László artistaművész, cirkuszigazgató részére a cirkuszművészet terén kifejtett hosszú évtizedes munkássága, a magyar cirkuszművészet és artistaművészet népszerűsítése, hagyományainak megőrzése, valamint a fiatal artistatehetségek támogatása elismeréseként.

? A sok munkának és a kitartásnak megjött a gyümölcse, és tizenhat éves korom óta járom a világot, mint artista, most pedig már 26 éve vagyok a Blackpool Tower Circusnak az igazgatója a családommal. Azt, hogy mit jelent nekem ez a díj, az én magyar szókincsem ki sem tudja fejezni ? köszönte meg könnyek közt a díjat Endrész László.

Ezután kezdetét vette a Cirkuszfesztivál A-műsora, amelyen fellépett a kubai Las Bellas Chicas csoport kínai rúdszámukkal, a mexikói Duo Cardio perzs számukkal, az orosz Without Socks bohóctrió, az argentin Agustín Viglione buborékszámával, a kubai Duo Solys handstand számukkal, a mongol Nomuna csoport hand voltige számukkal, a cseh Duo Supka zsonglőrszámukkal, a magyar Fehér Ádám és Kassai Benjámin kínai rúdszámukkal, a lengyel bűvész Rafał Walusz, az üzbég Hametov Family gurtniszámukkal, valamint a kínai Chinese National Acrobatic Troupe diabolo számukkal.

A műsor alatt bemutattuk a zsűri tagjait is: Fabrice Becker, a kanadai Cirque du Soleil kreatív igazgatója; Paul Bernhard, az osztrák Circus Roncalli igazgatója; Peter Dubinsky, a Firebird Productions tulajdonosa; Endrész László, az angliai Blackpool Tower Circus igazgatója és producere; Elisa van der Meiden, a német Stardust BV Presentatrice casting directora; Fabio Montico, az olasz Nemzetközi Cirkuszfesztivál igazgatója; Sun Lili, a Kínai Nemzeti Cirkusz kreatív igazgatója, és a Beijing Akrobataiskola igazgatója; valamint Lyudmila Shevchenko, a kijevi Ukrán Nemzeti Cirkusz igazgatója. A zsűri elnöke Eugene Chaplin, a Vevey Comedy Festival elnöke, a kanadai International Circus Festival of Vaudreuil-Dorion tanácsadója.

Ma 19 órakor a B-műsort mutatják be a Fővárosi Nagycirkuszban, miközben ugyanebben az időpontban a Nemzeti Színházban a Gobbi Hilda Színpadon az odesszai Maski Theatre tart előadást Maski Cubed címmel. Az artisták hétfői fogadásáról idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!