ZETApress

hírportál

Holle anyó a Bábszínházban

Holle anyóHolle anyó nem csupán a hóesésért, de az évszakok változásáért is felel: különös öregasszony, félig tündér, félig boszorkány, aki az idők kezdete óta őrködik a természet fölött ? láttuk délelőtt a Bábszínházban, ahol a Magyar Rákellenes Liga a szeretet ünnepe alkalmából 400 gyógyult és még a rákkal küzdő gyermeknek és családtagjainak varázsolt mosolyt az arcukra.

A Grimm testvérek klasszikus meséjében először egy szorgalmas árva lány, később pedig annak lusta mostohatestvére szegődött el Holle anyóhoz. Mindketten végigjárták a mesebeli másik világba vezető utat, találkoztak a Kemencével és az Almafával, hogy végül mindketten elnyerjék méltó jutalmukat vagy büntetésüket.

Szereplők

Holle anyó, Néni: Kovács Marianna. Bella, szorgalmas lány: Pájer Alma Virág. Ella, lusta lány: Spiegl Anna. Mostoha: Radics Rita. Kemence, Péter: Kemény István. Almafa, Kislány: Kovács Judit. Kakas, Bácsi, Főkukac: Beratin Gábor. Kisfiú: Bánky Eszter. Színpadi adaptáció: Szabó T. Anna, Kuthy Ágnes, Gimesi Dóra. Zeneszerző: Bella Máté. Látványtervező: Hoffer Károly. Marionett-szakmai konzulens: Lénárt András. Rendezte: Kuthy Ágnes.

Tudtátok, hogy Holle anyó nemcsak a havazásért, hanem a természet változásáért is felelős? Hallottátok már, hogy a földben található érceknek is ő a gazdája? Ezért lett a lányok jutalma az arany és a szurok! És megtudtatok még egy titkot: találkozhattatok vele! Ugyanis Holle anyó lába nyomán harmat csillog, így könnyen megtalálhatjátok kint a kertben, például az almafák körül vagy itt, a Bábszínházban!

Ez az előadás olyan volt, mint egy szép, nagy, színes képeskönyv. A klasszikus mesét elevenítette fel, megtartva az eredeti szereplőket, helyszíneket, eseményeket. A két lány: Bella és Ella párhuzamos történetét láttuk, amint bejárják a jóság, tisztelet, szorgalom, segítőkészség, egyben a felnőtté válás útját. Persze ki-ki a maga módján. Az előadás különlegessége a ritkábban használt marionett és pálcás bábtechnika alkalmazása volt, amelyek segítségével igazi varázslat jött létre a színpadon. A Magyar Rákellenes Liga tavaly december 05-ei bábszínházi Boribon és Annipanni című előadásáról idekattintva olvashatunk.

Szóljon hozzá!