ZETApress

hírportál

Hol a stukker Budaörsön?

Görgey Gábor és Frigyesi AndrásÖt férfi egy bezárt helyiségben… Görgey Gábor méltán világhírű darabjában képet kapunk a hatalomszerzés és gyakorlás mindig aktuális mikéntjéről és közben folyamatosan nevethetünk ? magunkon. Hiszen e jellemsztriptízben, ha őszinték vagyunk, mindannyian magunkra ismerhetünk. Ki nevet a végén?

Görgey Gábor: Komámasszony, hol a stukker? című komédiáját Frigyesi András, a Budaörsi Latinovits Színház igazgatója rendezte. Fotóspróbája tegnap délelőtt volt, a nyilvános főpróba ma este, bemutatója holnap este lesz a Szabadság út 26-ban. További előadásaik: október 14-én szombaton és 24-én kedden 19 órakor kezdődnek. Cuki, az alvilágból: Ilyés Róbert. A méltóságos: Szemán Béla. K. Müller: Böröndi Bence. Kiss, az intellektuel: Chován Gábor. Márton, a vidéki: Bregyán Péter. Díszlettervező: Hajdu Bence. Jelmeztervező: Fógel Adrienn. Dramaturg: Kovács Kristóf. Zene: Darvas Ferenc. Súgó: Barnet Mónika. Rendezőasszisztens: Juhász Gabriella.

Ez csak játék, sugallja a cím ? és valóban az! Játék, csak egy kicsit vér-komoly: vagyis olyan, amilyennek minden igazi játéknak lennie illik, vagy legalábbis kell. Öt férfi ? egy aktszobor ? és egy stukker. Az öt férfi közül valamelyikben mind magunkra ismerhetünk, minél gazdagabb az életutunk, annál többükben. Van itt bűnöző; levitézlett, ám hősiesen vissza-vitézlő arisztokrata; értelmiségi elfojtott álmokkal; itt bokázik a nép romlatlan fia; és végül, mert hiszen ő sehonnét sem hiányozhat, az örök kispolgár, a túlélés specialistája, aki virtuóz oldalváltásai közben azt is bebizonyítja nekünk, hogy néha tényleg nem a túlélés a legfontosabb. A stukker ? remélhetőleg ? ismeretlen: és megismerkedni nincs is módunk vele, mert mire megbarátkozhatnánk egymással, a stukker már rég valaki másnak a kezében van.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0rjLNNCXsMY[/youtube]

Korántsem ismeretlen viszont a hely, ahol mindez lejátszódik: össze vagyunk zárva, halvány fogalma sincs egyikünknek sem, hogyan is kerültünk ide, és csak egyben lehetünk biztosak: hogy kijárat innen nem nyílik sehová. De hiába is nyílna: mert kimenni innét, az tilos! Idebent viszont legalább telve a kredenc finomságokkal, és akinek épp a kezében a stukker, jóllakhat. Ismerős ugye?

Szóljon hozzá!