ZETApress

hírportál

Bartók a Zeneakadémián

Bartók Világverseny és FesztiválBartók Béla szellemét, örökségét idéző egyedülálló Világverseny és Fesztivál lesz a Zeneakadémián – tudtuk meg a ma déli Liszt Ferenc téri sajtótájékoztatón.

A Zeneakadémia küldetése, hogy Bartók Béla alma matereként gondozza a zeneszerző nemzetközi jelentőségű életművét. Zenei nagyhatalomként Magyarországnak kötelessége is élni e lehetőséggel, hiszen Bartók szívében és lelkében mindig is magyar volt, műveivel hidakat képez nemzetek és kultúrák között. Megtisztelő, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásra érdemesnek találta e kivételes rendezvényt. A Verseny fővédnökségét Áder János, köztársasági elnök és Lady Valerie Solti vállalta. Szándékunk, hogy Bartókot, mint embert is megismertessük, betekintést engedve a zenéhez fűződő viszonyának rejtelmeibe, így művei érthetőbbé, befogadhatóbbá válnak az érdeklődők számára – hangsúlyozta Vigh Andrea, a Verseny alapítója és ötletgazdája, az egyetem rektora.

A program rendkívüli nemzetközi népszerűségnek örvend, és a hazai közönség is érdeklődéssel fogadta. Kiemelendő a verseny fesztivál jellege, amelyet a nyitónapon két alkalommal induló Bartók Budapestje-túrák és a gyermekek számára szervezett rendhagyó Liszt-kukacok Akadémiája foglalkozások színesítenek. Aznap 16 órától veszi kezdetét a verseny hivatalos megnyitója, nyilvános sorsolással, és az így kialakult sorrend szerint jutnak az elődöntőbe az ifjú művészek. Ezt követően ingyenes minikoncertekkel adunk ízelítőt Bartók műveinek sokszínűségéből. A zeneszerző alkotásai iránt mélyebben érdeklődők számára a Bartók műveket tartalmazó fordulók előtt rövid ismertető előadásokat tartunk, hogy még inkább élvezetessé tegyük a versenyprogramokat – tette hozzá Csonka András, a Zeneakadémia Koncert- és Rendezvényközpont programigazgatója.

Az ingyenes elő-és középdöntőket követően, amelyek főként Bartók hegedűszonátáiból és virtuóz darabjaiból állnak, a Kamarazenekari és a Nagyzenekari Döntőn a versenyzőknek egyéb klasszikus művek előadásával is számot kell adniuk tudásukról. Szeptember 17-én vasárnap a Gálakoncerten hirdeti ki a nemzetközi zsűri a Verseny győzteseit, akiknek játékát a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara kíséri Kovács János vezényletével. A megmérettetés igazi művészeti csemege, hiszen meghirdetését nem egyetlen hangszerre, hanem több kategóriában is tervezi a Zeneakadémia. Figyelemmel a világversenyek sorára is, idén a hegedűsöké a főszerep, két év múlva a zongoraművészeket, majd a kamarazenét és a vonósnégyeseket állítjuk középpontba. A zeneszerzőversenyt pedig a tervek szerint először 2018-ra hirdetjük meg: olyan zongoradarabokat várunk a jelentkezőktől, amelyek 2019-ben hangozhatnak fel.

Szeptember 14-én csütörtökön kezdődik a Verseny tudományos kísérőprogramja az MTA BTK Zenetudományi Intézet szervezésében, Bartók és a hegedű címmel. – Bartók életművében a hegedű éppolyan fontos szereplő, mint a zongora, bár Bartók maga nem tanult hegedülni, nem játszott a hangszeren, mégis, mindent tudott róla. A világ élvonalába tartozó Bartók kutatók, valamint fiatal, még tanulmányaikat folytató doktorandusz és mesterképzős muzikológus hallgatók fogják ennek a különleges és páratlan, a Bartók által gyűjtött és megismert népzenékhez ezer szállal kötődő világnak mélységeit feltárni, ékköveit felmutatni – mondta Richter Pál, a LFZE Népzene Tanszékének vezetője, az MTA BTK Zenetudományi Intézet igazgatója.

Könnyebbség és egyben hatalmas felelősség is magyar versenyzőként részt venni a nemzetközi fesztiválon – nyilatkozta Varga Oszkár, a megmérettetés egyik hazai pályázója, aki három Bartók Duót játszott a sajtótájékoztató résztvevőinek hegedűstársával, Osztrosits Évával. A fiatal művész nem versenytársakként, hanem kollégákként gondol a többi résztvevőre. Számára rendkívüli szellemi kihívás a több fordulóra egyszerre készülni, de úgy véli, hogy az is nyer a részvétellel, aki végül nem lesz díjazott.

A verseny díjazása

Összesen három díj adható: az első helyezettet 22 ezer euróval, a második díjat 14 ezer euróval, míg a harmadikat nyolcezer euróval jutalmazzák. Számos különdíjat ajánlottak fel a verseny támogatói és partnerei. A verseny további részletei weboldalukon olvashatók. A Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából útjára indított Bartók Világversenyre és Fesztiválra 44 ezer euró összdíjazású. A verseny további részletei ugyanott találhatók.

A verseny menete

A versenyzők elsőként Bartók 1. vagy 2. rapszódiájának legalább egy tételét, illetve Bach hegedű szólószonátáinak és partitáinak minimum egy tételét adják elő, összesen legfeljebb 18 percben. A középdöntőben Bartók hegedűszonátáiból, illetve a hegedűirodalom legjelentősebb szonátáiból és virtuóz darabjaiból összeállított 30 perces programmal mérik össze tudásukat a versenyzők. A kamarazenekari döntőbe továbbjutó 6 versenyző egy-egy Mozart hegedűversenyt ad elő, s a végleges helyezések végül a nagyzenekari döntő során alakulnak ki, melyben Bartók, Beethoven, Brahms vagy Csajkovszkij versenyművét szólaltatja meg a három legjobbnak ítélt versenyző a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának közreműködésével, Kovács János vezényletével. A Verseny nyertesének kihirdetésére szeptember 17-én a gálakoncerten kerül sor.

A zsűri tagjai

Salvatore Accardo (I) világhírű hegedűművész, a zsűri elnöke; Kelemen Barnabás (H) nemzetközileg elismert hegedűművész; Qian Zhou (SG) jelentős világklasszis hegedűművésznő; Takashi Shimizu (J) világhírű hegedűművész; Joel Smirnoff (USA) hegedűművész-karmester, Szabadi Vilmos (H), napjaink egyik kivételes tehetségű hegedűművésze; dr. Tallián Tibor (H) zenetörténész, Bartók Béla életének és zenéjének, a XIX-XX. századi magyar zenetörténetnek és zenei intézménytörténetnek, a nemzetközi és magyar opera- és dalműfaj történetének egyik legnagyobb kutatója. Krzysztof Wegrzyn (D) a Joseph Joachim Nemzetközi Hegedűverseny alapítója és művészeti vezetője; Ivan Ženatý (USA) Napjaink legelismertebb cseh hegedűművésze. Az előválogató zsűri tagja volt Kapás Géza egyetemi docens, a Zeneakadémia Vonós Tanszékének művésztanára; Kováts Péter, a Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének művésztanára és Szabadi Vilmos hegedűművész, a Zeneakadémia Hegedű Tanszékének vezetője.

1 hozzászólás

  1. Nagyszerű kezdeményezés! Sajnos Bartók zenéjétől még mindig sokan idegenkednek. Remélhetőleg ez a verseny és fesztivál hozzájárul ahhoz, hogy a Divertimento, az I. és II. hegedűverseny, A kékszakállú és még számos remekmű szerzőjét többen megkedveljék! Bartókra méltán lehetünk büszkék! Világhírű és világszerte elismert géniuszról van szó!

Szóljon hozzá!