ZETApress

hírportál

Itt élned, halnod kell!

Élje át a magyar történelem legemlékezetesebb pillanatait, a monumentális elemeket felsorakoztató Itt élned, halnod kell! című történelmi rockmusical országos turnéján! – kéri Jánosi Katalin.

Koltay Gábor rendezésében a Hősök terén tavaly június 17-18-án különös műfajú színházi előadásnak, zenés történelmi utazásnak lehettünk részesei. Az ihletett környezetben átélhettük a magyar történelem legfontosabb időszakait, eseményeit a honfoglalástól a XX. századi utolsó rendszer-változásig. Az Esztrád Színház országos turnéjának egyik fő célja, hogy év végéig közel 200 ezer néző számára tegye ingyenesen lehetővé az előadás megtekintését. Az idei helyszínek: augusztus 19-e Vésztő-Magor Történelmi Emlékhely, 26-a Mohács Széchenyi tér, szeptember 2-a Szigliget Vár, 16-e Délegyháza Szent István park, 23-a Komárom Monostori Erőd, október 14-e Szeged Dóm tér.

A zenemű rockzenei alapokra épülő, folkzenei motívumukat is felhasználó, szimfonikus hangszerelésű alkotás, amely dalok, megzenésített klasszikus versek, instrumentális zenék, történelmi szövegek összefüggő kompozíciójának segítségével idézi fel a magyar történelmet, azokat a kiemelkedő korszakokat, fontos eseményeket, amelyek jelentősen befolyásolták a magyarság sorsát: mint a 896-os honfoglalás, István király, László király vagy IV. Béla király kora, az 1241-es tatárjárás, az Anjou-lovag kor, az 1456-os nándorfehérvári diadal, Mátyás király kora, az 1514-es Dózsa-féle parasztháború, az 1526-os mohácsi csatavesztés, a 150 éves török hódoltság, az 1703/11-es Rákóczi szabadságharc, a reformkor, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, az 1867-es kiegyezés időszaka, a századforduló, az I. világháború, a két világháború közötti időszak, a II. világégés, az 1956-os forradalom és szabadságharc, majd pedig az 1989/90-es rendszerváltozás.

Szövegét összeállította és rendezte: Koltay Gábor. Zene: Koltay Gergely – Szűts István. Koreográfus: Doktor László. Jelmez: Balai Zsuzsa. A történelmi játék főszereplője: Vikidál Gyula, az 1983-as legendás királydombi István, a király ősbemutató Koppány vezére. A további fontos szerepeket Bodnár Vivien, Kósa Zsolt, Kuczmann Ágnes, Laklóth Aladár, Makrai Pál, Sipos Imre, Palcsó Tamás, Szentgyörgyváry Laura és az „örök Petőfi” Varga Miklós két színpadra termett gyermeke: Varga Vivien és Szabolcs alakítják. Az előadás időtartama 2 óra, szünet nélkül. Közreműködnek a komáromi Magyarock Dalszínház művészei, a makói Forgatós Táncegyüttes tagjai, artisták, lovasok és még sokan mások, összesen százan a színpadon.

Szóljon hozzá!