ZETApress

hírportál

Zenés Állatkerti Esték

Nyáresti koncertek az Állatkertben: az idei már a 16. évad. Júliusban és augusztusban szerda esténként (esőnap: csütörtök) ismét nyáresti koncertekkel várja a zenebarátokat a Fővárosi Állat- és Növénykert ? derült ki a délelőtti sajtótájékoztatón. Fotóink Lantai József felvételei.

A hagyományos Zenés Állatkerti Esték koncertsorozat keretében összesen hét előadásra kerül sor, és lesz még egy további jótékonysági meglepetéskoncert is az idén 25. születésnapját ünneplő Állatkerti Alapítvány szervezésében. A Zenés Állatkerti Esték a 16. évadjához érkezett.

A hagyományos nyáresti koncertsorozat keretében az idei szezonban összesen hét koncertre kerül sor a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az előadások a hagyományoknak megfelelően szerdánként lesznek, így július első szerdájától augusztus harmadik szerdájáig minden héten koncerttel várja a közönséget az Állatkert. A koncertsorozat részletes programja az alábbiak szerint alakul:

július 5-e 20:30 ? Kern András (vendég: Hernádi Judit és Heilig Gábor) ? Lövölde tér. (esőnap július 6-a) helyszíne a Főkapu tér;
július 12-e 20:30 ? Budapest Klezmer Band (vendég: Tompos Kátya ? Örömteli klezmer (esőnap július 13-a) helyszíne a Főkapu tér;
július 19-e 20:30 ? Bényei Tamás és a Gramophonia Hot Jazz Orchestra (koncert és táncbemutató) ? Aki él és mozog, az szvinget jár (esőnap július 20-a) helyszíne a Főkapu tér;
július 26-a 20:30 ? Sárik Péter Trió (vendég: Falusi Mariann, Berki Tamás, Szőke Nikoletta) ? Jazz-kívánságműsor különkiadás! (esőnap július 27-e) helyszíne a Nagy-tó partja;
augusztus 2-a 20:30 ? Geszti (vendég: Széles Iza) (esőnap augusztus 3-a) helyszíne a Főkapu tér;
augusztus 9-e 20:30 ? Papajazz (vendég: Malek Andrea és Szolnoki Péter, esőnap augusztus 10-e) helyszíne a Nagy-tó partja;
augusztus 16-a 20:30 ? Budapest Bár (esőnap augusztus 17-e) helyszíne a Főkapu tér lesz.

A koncertek minden alkalommal 20 óra 30 perckor kezdődnek, de az előadásokra érkező közönség előtt már 19 órakor kitárulnak a kapuk, így egy kellemes esti sétát is lehet tenni az Állatkertben. Az ülőhelyek elfoglalása érkezési sorrendben történik. Jegyek az Állatkert pénztáraiban, illetve a Jegymester országos jegyirodai hálózatánál válthatók 3700 forintos egységáron. A jegyek már mától megválthatók.

A Zenés Állatkerti Esték hét koncertjén felül az idén 25. születésnapját ünneplő Állatkerti Alapítvány ? a negyedszázados évforduló alkalmából ? külön jótékonysági ráadáskoncertet szervez augusztus 23-án 20:30-kor ? alapítványi jótékonysági ráadáskoncert (esőnap nélkül) helyszíne a Főkapu tér lesz.

Az alapítványi ráadáskoncert fellépőinek neveit az elkövetkező hetekben újabb és újabb meglepetésként hozzák majd nyilvánosságra. A programbemutató sajtótájékoztatón azonban már kiderült, hogy a fellépők között lesz Tóth Gabi is, valamint, hogy a koncerten fellépő művészek egy különleges, kimondottan erre az alkalomra írt dalt ? Rakonczai Viktor és Orbán Tamás szerzeményét ? is előadják. Az Állatkerti Alapítvány jótékonysági koncertjére a belépőjegyek az Alapítványnak tett adományként válthatók meg 3700 forintos áron. A főbejárat melletti alapítványi irodában ? korlátozott számban ? kiemelt támogatói jegyek is kaphatók tízezer forintért. A kiemelt támogatók az előadást VIP-ülőhelyekről élvezhetik és meghívást kapnak a koncertet követő állófogadásra is.

A zenés programok másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Már a megnyitás évében, 1866-ban működött a Pálffy gróf adományaként felállított zenepavilon. Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a követező évtizedben pedig a Magyar Rádió az első koncertet az Állatkertből sugározta, ahogyan azt az LGT is megénekelte a Rádió című slágerben. Az 1950-es években szabadtéri színpad működött a kert területén, majd néhány évtizedre megszűntek a zenés programok.

Újbóli visszatérésükre az 1990-es évek közepéig, a Budapesti Fesztiválzenekar legendás állatkerti előadásáig kellett várni. Ezt követően újra rendszeressé váltak a koncertek és más zenés programok, mi több, Zenés Állatkerti Esték címmel 2002 óta minden évben koncertsorozatot szervez az intézmény. E koncertsorozat részeként az elmúlt másfél évtizedben összesen 111 előadásra került sor az Állatkertben.

Szóljon hozzá!