ZETApress

hírportál

Máté-emlék a Tabánban

Máté EditEmléktáblát avattak délelőtt Máté Péter tiszteletére az I. kerületi Tabánban annak a háznak a bejáratán, ahol rövid életét leélte. Az 1984. szeptember 9-én 37 évesen szívrohamban elhunyt zenész, énekes, dalszerző holnap lenne 70 éves. Az eseményen jelen volt özvegye: Edit, valamint lányai és unokái is.

Varga Mátyás képzőművész Máté Péterre emlékező alkotása a Krisztina körút 75. I. emeleti falán egy elszakadt magnószalagot ábrázol. ? Zseniális művész volt, dalai ma is közöttünk élnek ? mondta Soltész Rezső, aki a Corvinával számos alkalommal kísérte fellépésein az énekest. Benkő László, az Omega-együttes vezetője arról beszélt, hogy Márton András színművésszel és Máté Péterrel hárman elválaszthatatlan barátok voltak gyerekkoruktól kezdve. Felidézte, hogy az Elmegyek című szám Sylvie Vartan francia énekesnő előadásában világsiker lett. Ezt a dalt az avatón a Bolyki Brothers-vokál adta elő. Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester úgy fogalmazott, hogy Máté Péter dalai ma is megérintik a hallgatókat, és szerzeményeivel örök időkre beírta magát a magyar kultúra halhatatlanjai közé.

Elszakadt magnószalagMáté Péter 1947. február 4-én született Budapesten. Első rádiófelvétele 1967-ben készült, 1973-ban a Hull az elsárgult levél című dala első lett a Made in Hungary táncdalszemlén. Díjat nyert egy írországi tehetségkutató versenyen. Írt két musicalt, mintegy 150 számot komponált, életében hat hanglemeze jelent meg. Dalai ? többek közt az Azért vannak a jó barátok, az Ott állsz az út végén, a Kell, hogy várj, a Hazám, az Egyszer véget ér, az Ez majdnem szerelem volt, az Egy darabot a szívemből és a Zene nélkül mit érek én? ? ma is népszerűek. Az emléktábla avatásán mintegy százan voltak jelen, ott volt mások mellett Malek Andrea, Tabáni István és Gallusz Niki is. Ők valamennyien fellépnek a Budapest Kongresszusi Központban a holnap esti Máté Péter-emlékkoncerten, akárcsak Solymos Tóni, Kökény Attila és a Back II Black.

Szóljon hozzá!