ZETApress

hírportál

SYMA koncert Gary-vel

Ma este a SYMA Csarnokban ad hangversenyt a hatvanas évei felé közeledő észak-ír születésű Gary Moore a mai gitársztárok egyike. A ?60-as évektől kezdődően ragyogó a pályafutása, neves zenekarokban játszott, Skid Row, Colosseum II, Thin Lizzy és mellette még szólókarrierjét is tudta építeni ? tudtuk meg Lantai Józseftől, aki a fényképeket is elkészítette.

Lengyelországi fellépéséről Bécsen keresztül érkezett tegnap Budapestre, ahol még sosem járt, és az este folyamán sajtótájékoztatót tartott a Hotel Kempinskyben. A meghirdetett időpont után pár perccel rockos szerelésben ? farmer és bőrdzseki ? jelent meg managere társaságában, helyet foglalt és máris szólt: jöhet az első kérdés. Nehezen indult meg a kérdezés, az első mindig valóban nehéz, de aztán a sok kérdés és a tömör válaszok után egy érdekes ember képe rajzolódott ki előttünk.

Elmesélte, hogy legendás gitárját mentorától Peter Greentől ajándékként kapta, akit példaképének tekint és mai napig jó barátok. Úgy érzi, hogy a mai zenekaroknak kisebb a lehetőségük, mint az ő idejében és ezért a fejlődés is korlátozott. Az új blues gitárosokról az volt a véleménye, hogy sok az utánérzés és hiányzik az eredetiség, nem érezni zenéjükben a lelket. Tömören úgy fogalmazott, hogy bluest játszanak, és mégse bluest játszanak. A progresszív rockot nem kedveli, viszont a Beatles dallamos zenéje megfogta és mai napig is próbálja még megőrizni gombafrizuráját.

Érdekes történetet mesélt a talán egyik legsikeresebb számáról a Still Got The Blues születéséről. Eredetileg Eric Claptonnak szánta a szerző, de aztán egy véletlen folytán meglátogatta és miután meghallgatta az ő előadásában, neki adta a zenét. Ezzel a számmal fantasztikus sikereket ért el, a mai napig stabilan szerepel a rádiók műsorán. Nem zavarja, hogy zenéje már letölthető a netről, viccesen megjegyezte: csak a jogdíjakkal foglalkozom.

Budapestet nem látta még, de amit látott az kicsit elszomorította, mert itt is Mark and Spencer, McDonalds és hasonlók, vagyis mintha otthon lenne. Nagy várakozással tekint a pénteki fellépésre úgy érzi, jó formában van és bízik benne, hogy a közönség is jó formában lesz. Nálunk is természetesen több gitáron fog játszani ? általában 6-7 hangszer mindig van a színpadon – amit éppen a zene megkíván, mert minden gitárnak más a lelke, más a hangzása. A gitár márkájaként a Gibsont és a Fender Telecastert nevezte meg, ami nagyon jó a blueshoz. Az előzenekart, Jamie Winchestert nem ismeri, de örült, hogy hasonló vér folyik az ereikben. Megemlítette, hogy élőben szeret másképpen játszani, mint a lemezeken, CD-ken hallható, azért, hogy ne legyen unalmas.

Budapestről távozva szülőhelyén, Brightonban fog fellépni, majd utána két lemez anyagának készítésébe kezd. Az egyik szokás szerint blues, a másik viszont kelta zenei jellegű, vendég zenészekkel, többek között a műfaj jeles képviselőjével a Chieftains együttessel.

A kérdésekre válaszolva számtalan arcát láttuk, ebből mellékelnék néhányat a fotókon. Barátságosan tűrte a helyszínen levők autogram kérési ostromát, sőt fotóztatták vele nagyon sokan magukat és a végén még a dekorációnak szánt gitárt is felkapta egy kicsit pózolni.

Tulajdonképpen egy olyan egyszerű emberrel találkoztunk, aki szinte olyan mint mi, semmi sztárallűrt nem mutatott. Egy dologban viszont sokkal jobb nálunk: iszonyú jól tud gitározni! Irány a SYMA Csarnok. Érdemes korábban, vagyis a 6 órás kapunyitásra kimenni, mert a hangversenyt megelőző Vintage Gitártalálkozó keretében muzeális és hihetetlen értékű hangszereket lehet megtekinteni. Előre látom: a gitár ünnepe lesz péntek 13-a!

Szóljon hozzá!