ZETApress

hírportál

Amerikai milliók hangja

Milliók hangja - Willis Conover emlékkoncertSwing & Big Band Beat ? Willis Conover emlékkoncert lesz jövő tavasszal Ferencvárosban, Debrecenben és Pécsett ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón a Hollán Ernő utcai Budapest Jazz Clubban.

Szörényi Levente sokszínű zenei világa mögött kiváló példaképek állnak. Egyik legmeghatározóbb közülük a 20 éve elhunyt Willis Conover, aki mély-bariton hangján a Voice of America adásán keresztül minden este izgatott zenekedvelők millióihoz szólt így: Time for Jazz… A mindmáig felejthetetlen legenda munkássága előtt kívánunk tisztelegni egy rendhagyó, egész estét betöltő műsor formájában.

Az első részben swing és jazz örökzöldek csendülnek fel a világhírű Joan Faulkner és Gájer Bálint, a hazai swing hercege előadásában, a Budapest Jazz Orchestra kíséretével. Ezt követően Szörényi Levente Illés és Fonográf slágerei elevenednek meg big band hangszerelésben. A Kossuth-díjas zeneszerző, előadó beat és country dalai, valamint a ’30-40-es évek jazz stílusa rendkívül izgalmas ötvözetnek bizonyul. Az Utcán, a Kéglidal, a Még fáj minden csók és a Ne gondold! az Illés-korszakból, továbbá a Széllel szemben, az Edison Magyarországon, az Útközben című Fonográf-dalok most igazi különlegességnek számító zenei hangzásra találnak.

Levente az 1950-60-as évekbeli kezdetekről mesélt. Elmondta, hogy az újpesti Könyves Kálmán Gimnázium diákjaként Bajtala Lászlóval és Kőszegi Imrével ők is jazz-t játszottak. Mivel magam is akkoriban voltam középiskolás, erről az időszakról kérdeztem. 1967-től ’71-ig a váci Lőwy Sándor Gépipari Technikumba jártam, s úgy tudtuk, hogy a Szörényi-fivérek korábban a Konstantin tér túloldalán álló Sztáron Sándor Gimnáziumban tanultak. Levente elmondta, hogy szobi lakosként valóban ott kezdtek az ’50-es évek végén az egy évvel felette járó Szabolccsal, de míg bátyja Vácott fejezte be középiskolai tanulmányait, addig ő a II. osztály elvégzését követőn 1961 nyarán feljött Újpestre, ahol ’63-ban érettségizett. Az újpesti gimnáziumban olyan remek tanárok oktatták, akiket az ’56-os cselekedeteikért a főváros peremére száműzött az akkori hatalom, hogy ne legyenek szem előtt!

A páratlan esemény a muzikális csemegék mellett egyéb meglepetéseket is tartogat; előkerülnek eddig ismeretlen, személyes történetek és elképesztő kulisszatitkok a koncert során megidézett zenei korszakokból, a fellépő művészek tolmácsolásában. És akinek hangját ma éppen olyan jól ismerjük, mint Willis Conoverét a korabeli rádióhallgató milliók ? az est házigazdája Kőszegi Ákos Jászai Mari-díjas színművész, akivel a tévénézők és rádióhallgatók a Duna, a Duna World, az m4 Sport, a Sport Klub, a Neo FM és számos reklám hangjaként találkozhattak már. A zenekedvelők három időpontban, három helyszínen tekinthetik meg a kivételes produkciót: 2017. május 24-én szerdán a Művészetek Palotájában, május 27-én szombaton a debreceni Kölcsey Központban és június 2-án pénteken a pécsi Kodály Központban. A gondosan kiválasztott helyszínek professzionális akusztikus adottságaikkal hozzájárulnak a tökéletes élmény létrejöttéhez.

Szóljon hozzá!