ZETApress

hírportál

Zséda Kémiája

Zséda idei ? az Alexandra Kiadónál megjelenő ? 6. kalendáriumában, mely a Zséda 2017 ? Zene és szöveg címet kapta, végigvezet minket karrierje legfontosabb állomásain, bemutatja az őt leginkább inspiráló embereket, előadókat, dalokat, miközben hónapról hónapra hasznos tanácsokkal és tippekkel inspirál ő maga is. Kalendáriuma nélkülözhetetlen kísérőnk lesz egész évben, idegenvezetőnk és útitársunk egyszerre.

A többszörös Fonogram-, eMeRTon- és Artisjus-díjas énekesnő 6. nagylemeze a Kémia címet viseli; egy 15 dalból álló szerelmes-lemez. ? A dal visszarepít egy pillanatba, egy helyre, egy emberhez. Nem számít, mennyit változott azóta a világ, az az egy dal ugyanaz marad, épp, mint az a pillanat ? mondta Adrienn. Zséda 4 év után elkészítette új stúdióalbumát. A magyar könnyűzene meghatározó előadója, a többszörös Fonogram-, eMeRTon- és Artisjus-díjas énekesnő 6. nagylemezén 15 dallal igazán sokszínű és kidolgozott zenei anyag született. Új albumán Zséda megosztja a szerelem képletét: egy igazi szerelmes-lemez lett.

Ma délelőtt díszbemutató és sajtóreggeli keretében mutatkozott be Zséda: Kémia című, 6. nagylemeze a Duna parti Four Seasons Hotel Gresham Palace-ban. Zséda mellett Joós István, a Magneoton (Mton) lemezkiadó alapítója, Zséda lemezeinek kiadója, Rakonczai Viktor Artisjus- és eMeRTon-díjas zeneszerző és Lackfi János József Attila-díjas író ? aki franciául írt dalt a korongra ? meséltek a friss dalok születéséről Bárd Noémi Pollinak. Fotóink Schumy Csaba felvételei.

A Zséda (2002), Zséda-Vue (2004), Ünnep (2005), Rouge (2008), és Ötödik érzék (2012) után az új album címe: Kémia. 15 dalról beszélünk, és itt már meg is állhatunk egy pillanatra: a mai lemezkiadásban ritkaság, hogy ennyi dal szerepeljen egy korongon. Ez egy gazdag anyag. A dalok 2 éven át érlelődtek, formálódtak. Megérte. Ez érződik is az albumon, elmondhatjuk, hogy zeneileg nagyon kidolgozott és sokszínű. Mindez Zsédát dicséri: nemcsak énekesnője, de ? mint minden albumánál ? producere is a lemeznek.

? Úgy érzem, talán ez eddig a legzsédásabb nagylemez. Benne van mindaz, ami jellemez engem. A jazz, a blues, a soul nagyon fontos részei voltak a zenei pályámnak, alapvetően meghatározzák azt, ahogyan manapság pop-ot énekelek. Van benne egy kis színház is, a sanzonok világa. Mindezek ellenére mégis egy nagyon mai, modern, mainstream lemezt készítettem, egy ütős popalbumot. Élő hangszerekkel, gazdag hangszereléssel. A mának szól, és remélem, hogy minél többeket megszólít majd ? mondta Zséda legújabb lemeze kapcsán.

Zséda a nagy ballada énekesnők közé tartozik: jól állnak neki a nagyívű dalok, elhisszük neki a történeteket. Ahogy a lemezt hallgatjuk, jól esik érzelmekkel telítődni, újra átélni a jó pillanatokat, visszamenni életünk korábbi történéseihez. Emberi kapcsolatokról szól, örömről és bánatról, romantikus és érzelmes lemez ez, de végül mindig felemel, jó érzést ad. Zséda történetmesélőnek tartja magát, és ez igaz erre a lemezre is: ismét olyan történeteket mesél, amelyekbe sokan láthatják bele a saját sorsukat, a saját szerelmüket, boldogságukat vagy éppen bánatukat. Zsédának mindig is fontos volt, hogy sokakat megszólítsanak a dalai ? most is mainstream lemezt készített, egyetemes érzésekről énekel.

Ahogyan végighallgatjuk a lemezt, megértjük, miért jó, ha egy énekesnő nagylemezt készít és nemcsak egyenként dobja piacra a dalait. Egy ilyen korong kiszakít a világból egy órára. Íve van, dramaturgiája, Zséda az első daltól az utolsóig fogja a kezünket és végigvezet érzéseken, dallamokon, szövegeken, hogy a végén sokkal jobban érezzük magunkat a világban. A korong egy nagyon ütős dallal az Adj még levegőt! cíművel indul, Tóth G. Zoltán és Révész Zsuzsa szerzeményével. Zongoraintro vezeti fel a dalt és így a nagylemezt, hamar felépül, magával repít. A hangulata kicsit dekadens, a szövege a szimbolista költőkre emlékeztet, de a hangszerelés nagyon mai, nagy slágervárományos ez a szám.

Az Óceánt már ismeri a nagyközönség, a mostani lemez előfutáraként idén szeptemberben jelent meg. A rajongók hamar megszerették. Egy pezsgő szerelmes dalról van szó, hiába van tél, idehozza a vibráló nyáresték hangulatát. A nő maga az óceán, aki magába ölel: titkokkal teli, szexi és romantikus pörgetés ez a dal. Szerzői: Molnár Tamás, Lotfi Begi és Nagy Dávid.

A Jours Sourds című dal francia szövegét Lackfi János írta. Kevés magyar íróról mondható el, hogy franciául ír szöveget egy pop lemezre. Több ez a szám, mint egy szomorú szerelem története, a párizsi terrortámadásokkal egy időben szólalt meg nagyközönség előtt először, így olyan aktualitást kapott, melyet mai napig magában hordoz. A zenét Rakonczai Viktor írta, aki régóta alkotótársa Zsédának, ezen a lemezen két számot jegyez zeneszerzőként és a végső hangzásért, keverésért is ő felelt.

Nem könnyű Demjén Ferencet mikrofonvégre kapni, de Zsédának ez sikerült. Az Úgy szeretném! című dal egy teljesen új változatban került a lemezre. Ifjabb Malek Miklós és édesapja, Malek Miklós közösen dolgozták át a dalt, amely szimfonikus zenekari kísérettel szólal meg a lemezen. A hangszerelést az idősebb Malek készítette, a felvétel a Magyar Rádió sokat látott falai között lett rögzítve, majd ifjabb Malek már Los Angelesben készítette el a végső hangzást.

A Fosszíliák című számot a SuperStereo írta Zsédának, az underground világból került Zséda repertoárjába a dal. A benne megelevenedő pillanatkép viszont nagyon is közérthető, átérezhető. Mindenkinek lesz köze ehhez a számhoz, aki valaha ölelt már annyira, hogy eltűnt a világ. Aztán ott van még a lemezen a dal, amit Zséda a jazz zenész Balogh Tamással közösen hívott életre, és a Nemzeti Tehetség Program himnusza lett. A címe: Szórd fényed rám! Érdekes megfigyelni, ahogyan a szigorúan vett dzsessz közérthetőbbé és populárisabbá válik Zséda kezei között. A tehetség, a kitartás, a barátság, a remény, a lehetőségek és a siker dala lett ez.

A lemez egyik ékköve az Úgy szédülök én. Az örök-érvényű és nagyívű dzsesszballada, a You Go To My Head feldolgozása ez a szám. Ahogyan az élő hangszerek sorban beszállnak Zséda hangjának sokszínűsége mögé, ahogyan kibomlik a szöveg gazdagsága, úgy válik egészen egyedivé ez a dal. Muszáj újra és újra hallgatni. Gyönyörű lezárása a lemeznek, ami új kezdetet is jelenthet Zséda további pályáját tekintve. Legalábbis azok számára biztosan, akik már nagyon várnak az énekesnőtől egy örök-zöldes, dzsesszes nagy big band-es lemezt.

S miért épp Kémia? ? Életünk szerkezetét rejtélyes kémia mozgatja. Hívhatjuk ezt sok mindennek: vágy, vonzás, igézet, bűbáj, érzés, kötő és oldóanyag? Ezek mind részei a lemeznek. A hangszerelések gazdagsága és a szövegek kidolgozottsága mind ezt szolgálják. A köznyelvben ezt a szót akkor használjuk, ha két ember között jól működnek a dolgok, akár magánéletben, akár munka terén, persze leginkább párkapcsolatokra használjuk. Ez az a tökéletes állapot, amikor értjük, érezzük egymást. Ezen a tájon szólal meg ez a lemez is.

2 hozzászólás

  1. Ahogy minden évben, Zséda idén is dedikálja új, hatodik kalendáriumát, egybekötve a legújabb, Kémia című nagylemezének dedikálásával. Igazi csemege a rajongóknak, még több érdekesség és kulisszatitok került bele, mint az elmúlt években. Ugyanakkor azoknak is tetszeni fog, akik csak egy, a szokványostól eltérő határidőnaplóra vágynak, ők egy mutatós és praktikus kalendáriumot lapozgathatnak 2017-ben. December 8-án csütörtökön este 17 órakor a Four Seasons Hotel Gresham Palace (Budapest V. Széchenyi István tér 5-6.) Karácsonyi vásárán bárki találkozhat az énekesnővel és dedikáltathatja a kalendáriumot és a stúdióalbumot.

  2. Zséda aranylemezzel kezdi az új évet – tudatta a PReston PR. Zséda új lemeze nagyot szól: nem kellett hozzá 8 hét, hogy a Kémia című album elérje az aranylemez minősítéshez szükséges példányszámot. A többszörös platina és aranylemezes énekesnő több év zenei anyagát sűrítette egyetlen korongra. Jól tette: az ütős album hamar lett népszerű.