ZETApress

hírportál

6 & 7 a Trafóban

Kínai táncolókKína egyik legkeresettebb kortárstánc-együttese, a TAO Dance Theater (CHN) lép fel a Liliom utcai Trafóban a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös programban október 14-15-én péntek-szombaton. Lélegzetelállító tánctudás, szimbiózis, rituálé és kínai indie folk zene a 200% tánc-sorozat következő állomásán.

A hipnotikus, transzba ejtő előadásokat koreografáló művészt, Tao Ye-t, több díjjal is kitüntették már, sőt, egy ázsiai divatlap a legelegánsabb férfinak is megválasztotta. A társulat az első olyan kínai kortárs táncegyüttes, amelyet meghívtak a Lincoln Centerbe, az Edinburgh-i Fesztiválra és a Sydney Operaházba ? tudatta Mechiat Zina sajtófőnök.

Tao Ye előadásainak címe következetesen csak számokból áll, mivel nem akarja befolyásolni a nézőket azzal, hogy szavakkal fémjelezze produkcióit. Koreográfiái olyan kísérletek, amelyekben az emberi testben rejlő lehetőségeket kutatja, a test határait feszegeti. Számára a test tisztán vizuális forma, ami mentes a történetmesélés kényszereitől.

? Az évek során rájöttem arra, hogy a test a modern koncepciójának legértelmesebb interpretációja. Hiszek abban, hogy a testünk kaleidoszkópjával, kemény munkával és hűséges odaadással meg tudom teremteni a test racionálisabb megértésének a lehetőségét, és megmutatni azt a teljes potenciált, amire a testünk, fizikai korlátai ellenére, képes ? vallja Tao Ye.

A 6 és a 7 előadások egyaránt tükrözik a koreográfus hitvallását, és úgy mutatják meg az emberi testet, ahogyan ritkán találkozunk vele. Az egyikben 6, a másikban 7 táncos egynemű, tiszta, összehangolt mozgása idéz elektromos kisülést, vagy épp meditatív, szerzetesi nyugalmat. A társulat sajátos, egyedülálló mozgástechnikával dolgozik, amely a test különböző, szeparált egységeinek örvénylő, körkörös mozdulatsoraira épül.

Szóljon hozzá!