ZETApress

hírportál

Ludas Matyi októberben cirkuszba megy

Fekete Péter cirkuszigazgatóRekordnézőszámról, a készülő Ludas Matyi című új előadásról és új cirkuszi képzésekről számolt be Fekete Péter cirkuszigazgató, a ma délutáni előadás előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Hetek óta telt házzal fut, és augusztus 28-án vasárnapig az összes jegy elkelt az Atlantisz gyermekei című vízi cirkuszi előadásra, ami rekordnak számít az intézmény történetében ? emelte ki Fekete Péter. Júliusban, az egyik legforgalmasabb hónapban 2012 és 2015 között átlagosan 645 fő jelent meg egy-egy előadáson, ezzel szemben idén 1091 ember nézte meg az aktuális műsort.

A Fővárosi Nagycirkusz optimális esetben 1400 fő befogadására képes, ám igazodva a különböző produkciókhoz és azok biztonsági feltételeihez, nagyjából 1200 nézőt tudnak fennakadások nélkül fogadni. Az Atlantisz gyermekeit a március 12-i bemutatótól kezdve mintegy 130 ezer néző látta, az augusztus 8-a utáni előadásokra pedig minden jegy elkelt ? hangsúlyozta.

Fekete Péter elmondta, hogy a vízi cirkusz augusztus végéig lesz műsoron, majd néhány hét szünet után október 1-jén szombaton a Ludas Matyi című előadással nyit ki újra az intézmény. ? A Ludas Matyi egy nagyon újszerű, történetmesélős cirkuszi előadás lesz, amelyben a cirkuszművészet és a társművészetek; az élőzene, a színház- és a bábművészet egy manézsban jelenik meg úgy, hogy az artistáké lesz a főszerep ? emelte ki. Az igazgató kitért arra is, hogy a Ludas Matyit először csak egy hónapig fogják játszani, de ha van rá igény, a színházi műsorokhoz hasonlóan, megpróbálják repertoárszerűen műsoron tartani.

A tájékoztatón az is elhangzott, hogy szeptembertől új szakokat indít a Baross Imre Artistaképző Intézet, így mostantól az artista-, színész- és színháztechnikus-képzés mellett, elindul a porond- és színpadtechnikus-, színházi és cirkuszi táncos, valamint a közművelődési és közönségkapcsolati szakemberoktatás is. Mindezek mellett az Artistaképző tagintézménye lesz a 2016/17-es tanévkezdettől a Békéscsabai Színitanház, ezért a hallgatók a Nagycirkusz mellett a Békéscsabai Jókai Színházban és a Szarvasi Vízi Színházban szerezhetik meg a szakmájukhoz szükséges gyakorlati tudást. A jelentkezőket augusztus 30-31-én kedd-szerdán pótfelvételire várják a Fővárosi Nagycirkuszban, illetve a Békéscsabai Színházban.

Szóljon hozzá!