ZETApress

hírportál

Budaörsi évadzárás

Takács Katalin Budaörsre szerződik, Znamenák István rendezni fog ? derült ki a Budaörsi Latinovits Színház évadzáróján. Nyolc bemutatót tartott a lezárult évadban társulat: ötöt saját színháztermében, kettőt a közeli Ifjúsági Klubban és egyet partnerszínházában, a ferencvárosi Sanyi és Arankában.

Az évadzáró társulati ülésen Frigyesi András igazgató és Berzsenyi Bellaagh Ádám művészeti vezető elmondta: a színház egyre nagyobb szakmai elismertségét jelzi, hogy idén a számos tájmeghívás mellett hat szakmai fesztiválra is invitálást kapott a társulat. Meghívások: Most Fesztivál, Tatabánya ? Hazatérés; POSZT ? Liliomfi; Kisvárdai Színházi Fesztivál ? Liliomfi; Gyulai Shakespeare Fesztivál ? Rómeó és Júlia; Budapesti Nyári Fesztivál, Városmajor ? Pinokkió, Legyetek jók, ha tudtok! és Liliomfi; Művészetek Völgye ? Liliomfi.

A POSZT-ról az ifjabb Vidnyánszky Attila által rendezett Liliomfi három díjat is elhozott: a Különdíjat, valamint a Legjobb harminc év alatti színésznő és színész díját is, csoportosan. A Kisvárdai fesztiválon ugyanez az előadás a Diákzsűri különdíját nyerte el, ezzel is öregbítve a budaörsi színház hírnevét. A teátrum továbbra is társbérletben működik a Jókai Mór Művelődési Központtal, tehát a színházterem csak a napok felében áll rendelkezésre. Mégis, az idei nyolc bemutatót és a repertoáron tartott előadásokat összesen 19%-kal több néző tekintette meg, mint az azt megelőző évadban.

Bővül a társulat

A Latinovits Színház társulata az elmúlt évadtól kezdődően hat színészből állt ? Bohoczki Sára, Bregyán Péter, Ilyés Róbert, Ódor Kristóf, Páder Petra és Spolarics Andrea. Őket három új tag egészíti ki ősztől: a közelmúltban szabadúszó, a budaörsiek számára a Lukáts Andor által rendezett Egérfogóból is jól ismert Takács Katalin, a frissen végzett és Budaörsön már három előadásban be is mutatkozott Böröndi Bence, valamint az eddig vendégként, de szintén több produkcióban színpadon állt Chován Gábor. Spolarics Andreát Kaszás Attila-díjra jelölték, amelyre augusztus 17-én szerdáig idekattintva szavazhatunk.

Kényeztetik a gyerekeket

A Budaörsi Latinovits Színház többszintű ifjúsági programja, valamint gyermek és ifjúsági bérletrendszere egyre népszerűbb a városban és a kistérségben. Ezek során a helyi bemutatókon túl a kisebbeknek és nagyobbaknak lehetőségük van megtekinteni néhányat az ország legszínvonalasabb gyerekelőadásai közül is, vendégelőadás formájában. Fontosak a tanári segédanyagok, a drámafoglalkozások, a közönségtalálkozók és az elmaradhatatlan kulisszajárások is.

Nincs idő pihenni

Az évad lezártával nem zárták be a kapukat is ? a Latinovitsban három párhuzamos új próbafolyamat indult el, ezek a munkák már a következő évad első bemutatóit készítik elő. Így kezdett el dolgozni Tasnádi Csaba a Két Lotti című zenés gyerekelőadáson, Znamenák István a Hazudj inkább, kedvesem! című komédián és Kovács Kristóf a Godot-ra várván. Jövőre összesen kilenc bemutatót tartanak, és folytatódnak a színház-kávéházi sorozatok is: a nagy magyar színészekre emlékező Szellemidézés, valamint az Operabeavató.

Szóljon hozzá!