ZETApress

hírportál

Esztrád a Hősök terén

Az Itt élned halnod kell című zenés történelmi utazás a Hősök terén új dimenziót nyitott a magyar előadó-művészetben az Esztrád Színház előadásában. Június 17-én és 18-án a Városligetben egy különös műfajú színházi előadás, egy zenés történelmi utazás részesei lehettünk. A szombat esti bemutatót magam is megtekintettem.

Ihletett környezetben idézték fel a magyar történelem legfontosabb időszakait, eseményeit, a honfoglalástól a XX. század utolsó rendszerváltozásáig. A produkció, műfaját tekintve egy régi, ősi hagyományt újít fel, ahol a kép, a zene, a szöveg és a mozgás együtt sugallja azt az érzelmi többletet, melyre csak a kivételesen emelkedett hangulatú ünnepi események képesek. Látványvilágát tekintve, hű lenyomatot adni az eseményről nagyon nehéz, hiszen hasonló léptékű produkció Magyarországon még nem került színpadra állításra.

Az ötszáz fős szereplőgárdát Koltay Gábor rendező filmszerű realitással mozgatta a több mint 1500 m2-es, többszintes színpaddá varázsolt térben, ahol a néző valós időben valós résztvevőként élhette át többek között eleink honfoglalását, a hét vezérünk vérszerződését, a nándorfehérvári diadal csata jeleneteit, vagy a II. világháborús borzalmakat épp úgy, mint az ’56-os hőseink világot megrengető forradalmát. Múlt péntektől próbáltak a téren, mely fotóinkon is látható.

Különösen jó érzés volt látni, hogy a nézőtéren, több generációra is ugyanazzal a katartikus erővel hatott, a magyarság történetének vérzivataros és dicsőséges évszázadait megidéző rendezés, épp úgy mint a koreográfiák, melyek a közel kétszáz fős tánccsoportot forrasztották egybe. Ez utóbbiak Zsuráfszky Zoltán koreográfus munkáját dicsérik. Érdemes még kiemelni a zseniális látványvilágot, melyhez hasonlót hazai színházi produkcióban még szintén nem láthattunk!

Mindezen látvány és vizuális hatások azonban eltörpülnek azon érzések mellett, amit a darab lelkületében adott a közönségnek. A tömegből közösséggé formálódott közönség úgy tapsolt állva a finálén, hogy hálás lehetett a magyarságáért, és a reménységért, hogy végül minden túlerővel szemben megmaradunk és tovább visszük az előttünk járók lelki örökségét. Hazafelé menet a Nagykörúton csatlakoztunk az ünneplőkhöz, mert kedd esti Ausztria elleni 2:0-s győzelmünket követően focistáink szombat este 1:1-s döntetlenre hozták a franciaországi Foci Eb-en Izland elleni meccsünket az F-csoportban.

Szóljon hozzá!