ZETApress

hírportál

Veszprémi Rozé, Rizling és Jazz Napok

Tegnap este Porga Gyula veszprémi polgármester, Lakatos Antal főtámogató, a Kinizsi Bank Zrt. elnöke és Homola Szabolcs, a Homola Pincészet alapító tulajdonosa köszöntőit követően Mészáros Zoltán, a VeszprémFeszt ügyvezető igazgatója ismertette az idei boros programokat ? tudtuk meg a szervezőktől.

Az esemény keretében került sor az Én Házam ? Én Tornyom ? Én Városom rajzpályázat rajzaiból összeállított szabadtéri kiállítás megnyitójára, valamint az ünnepélyes eredményhirdetésére és a díjak átadására is. A Rozé Rizling Jazz Napok a VeszprémFeszt kísérőrendezvényeként hat évvel ezelőtt indult, az esemény ez évben július 8-a péntek és 17-e vasárnap között várja vendégeit.

A Rozé: merthogy a nyár bora, a frissesség és a fiatalosság üzenete. A Rizling: merthogy a Veszprémhez legközelebbi, Balatonfüred-csopaki borvidék legjellemzőbb, tradicionális fajtája, a fröccsök alapja. És a jazz és a bor együtt pedig azért, mert egy tőről fakadnak: ahogy egy jazz szerzemény ? az improvizációk miatt ? sosem ugyanolyan, a bor is mindig más, változik, alakul. Tíz perccel a palack nyitása után is más, és ahogy múlik az idő is mindig más és más.

A fesztivál szervezőinek célja, hogy a veszprémi vár főterén elsősorban nemzetközi fellépőkre épülő és belépőjegyes nagyszínpadi koncertek mellett legyen egy olyan ingyenes, mindenki számára elérhető, de ugyanúgy a minőség mellett elkötelezett mini-fesztivált is, ami körbeöleli a nagyszínpadi napokat, és azzal párhuzamosan nyújt élményt a látogatóknak. A Rozé, Rizling és Jazz Napok egy 10 napos, magát komolyan vevő gasztro-kulturális rendezvény, ahol a 30 borász, 30 koncert szlogen jegyében kifejezetten a Balatoni Borrégió pincészetei lakják be az Óváros téri borfalut, ami körbeveszi azt a színpadot, ahol esténként három zenekar mutatkozik be. A rendezvény a bor-gasztronómia tekintetében a terroir-szemlélet mentén válogatja össze a balatoni borrégió borászatait, a vezető pincészetek (Jásdi, Figula, Légli, Konyári, Laposa) mellett a feltörekvő, kevésbé ismert borászatoknak is lehetőséget adva. A borászatok mellett a gasztronómiai kínálatban is ? a hagyományosabb ételek mellett ? teret kapnak a helybéli őstermelők és kézművesek, sajt, sonka, és csokoládé-készítők is.

A Rozé, Rizling és Jazz Napok zenei tekintetben is ellenpontja a VeszprémFeszt nagyszínpadának; itt szinte kizárólag magyar fellépőket hallhatunk, a programok több mint a fele jazz, elsősorban a vokális, könnyebb és szórakoztatóbb arcú jazz, emellett teret kapnak a jazzből fakadó társ-műfajok, a blues, funk, fusion, vagy rockabilly is. Ahogy a legfiatalabb borászatoknak, úgy a legfiatalabb pályakezdő zenészeknek is helye van a legizgalmasabb helyi zenekarok mellett a Rozé, Rizling és Jazz Napok színpadán. A fesztivál a hatodik évadjára készül, a tavalyi év rekord látogatottsága (hozzávetőlegesen 25 ezer ember) következtében egy új teret, a Városháza teret is elfoglalva, vendég borrégióként pedig Pannonhalmát fogadva.

Mint korábban megtudtuk, a VeszprémFeszt harmadik napjára meghirdetett Lisa Stansfield koncertet a Veszprémi Vár helyett a 4300 férőhelyes Veszprém Arénában tartják. A VeszprémFeszt további fellépőit ? Omara Portuondot és Diego el Cigalat, Gregory Portert, Jamie Cullumot és a Thievery Corporationt ? jó idő esetén ? változatlanul a Veszprémi Vár Nagyszínpadán láthatja és hallhatja a közönség. Akik a helyszínváltozás miatt már megvásárolt jegyük visszaváltása mellett döntenek, ezt legkésőbb június 22-én szerdáig tehetik meg.

Szóljon hozzá!