ZETApress

hírportál

Világsztárok focidöntővel

Veszprém 1Ismét világsztároktól hangos Veszprém. A világzene, a jazz és a pop világsztárjai, Grammy és Golden Globe-díjas művészek érkeznek az idei VeszprémFestre. 2016-ban Omara Portuondo és Diego el Cigala, Gregory Porter, Lisa Stansfield, Jamie Cullum valamint a Thievery Corporation lép színpadra a Veszprémi Várban.

Július 13-a szerda és 17-e vasárnap között rendezik az egyik legnépszerűbb nyári, szabadtéri zenei rendezvény-sorozatot, a VeszprémFestet. Az idén 13 éves fesztiválon 2003-óta évről évre olyan színvonalas nemzetközi előadók lépnek fel, akiknek zenéje, munkássága a műfaji sokszínűség mellett kulturális értéket képvisel. A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is kivételesen színes zenei kínálattal várja vendéit a fesztivál, melyről a szervező és az esemény kiemelt partnerei délelőtt a Mátyás utcai Budapest Music Center Opus Jazz Clubban beszéltek.

A sajtóreggelin Mészáros Zoltán, a VeszprémFest ügyvezető-igazgatója moderálásával Dr. Bentzik Réka, az MVM Zrt. ? a VeszprémFest mellett immár harmadik éve főtámogatóként álló cégcsoport ? kommunikációs igazgatója, Porga Gyula Veszprém város polgármestere és Lobenwein Norbert, a Mol Nagyon Balaton rendezvénysorozat főszervezője szólalt fel. A fesztivál nagyszínpada 5 napon át várja vendégeit a Veszprémi Várban, emellett természetesen idén is számíthatunk a már hagyományosnak mondható, 6 éves múltra visszatekintő Rozé, Rizling és Jazz Napokra is. A nagyszínpad idei fellépői: Omara Portuondo és Diego el Cigala, Gregory Porter, Lisa Stansfield, Jamie Cullum, valamint ? a Nagyon Balaton rendezvénysorozat részeként ? a Thievery Corporation.

A fesztivál július 13-ai nyitónapján Omara Portuondo, a Buena Vista Social Club dívája Diego el Cigala spanyol flamenco énekessel közösen lép színpadra. A díva különleges turnéval ünnepli 85. születésnapját és 70 éves előadói pályafutását. A 85 Tour koncertsorozat bemutatja az énekesnő hosszú karrierjének minden egyes állomását a Besame Muchotól a Veinte Ańosig, megidézi fiatalkori éveit, soha nem szűnő rajongását az elegáns kabarék világa iránt, a különböző ízeket és zamatokat a Buena Vistas napoktól egészen máig. Társa a színpadon a 4 Latin Grammy-díjat magáénak tudó, spanyol cigány örökségére végtelenül büszke el Cigala, aki úgy tudott hű maradni zenei örökségéhez, hogy mindeközben világszerte kivívta a nagyközönség elismerését. Az izgalmas, szenvedélyes, megújulást kereső énekest nem véletlenül aposztrofálták a flamenco Sinatrájának.

Július 14-én csütörtökön, a VeszprémFest színpadán láthatja és hallhatja először élőben a magyar közönség Gregory Portert. A Grammy-díjas művész (melyet a 2014-esLiquid Spirit című albumáért kapta), bár jazzénekesnek tartja magát, de zenéjében élvezettel ötvözi a bluest, a southern soult és a gospelt is a jazzel. Gregory Portert ma az egyik leginkább magával ragadó bariton hangnak tartják. Zenéje egyszerre közvetít érzelmeket és intellektualitást anélkül, hogy a dalok előadásában a legkisebb hangi manír is fellelhető lenne. Gregory Porter, korunk egyik legkeresettebb jazzénekese, aki amerikai és európai önálló koncertjei mellett rendszeresen vendégszerepel más előadók albumain is. Veszprémben a májusban megjelent legújabb lemezét, a Take Me To The Alley-t mutatja be, de emellett természetesen elhangzanak korábbi, legismertebb dalai is.

Veszprém 2Lisa Stansfield, a ’80-90-es években a világ egyik legnépszerűbb popsztárjaként jegyzett brit énekesnő szintén első alkalommal áll majd magyar színpadon. Az elmúlt évtizedekben magával ragadó hangjának és kortalan popdalainak köszönhetően Lisa Stansfield a slágerlisták élére jutott az Atlanti-óceán mindkét partján, énekelt George Michaellel és a Queennel, többször nyert Brit és Ivor Novello díjat. Lisa albumai ? több mint 15 millió eladott példánnyal és legalább 20 vezető slágerrel ? igazi nemzetközi sikert arattak. Az énekesnőt a 2000-es évektől színésznőként is jegyzik, ám a zenének soha nem fordított hátat. 2014-ben ? tíz évvel a hatodik, The Moment című stúdiólemeze után ? jelent meg legutóbbi, hetedik albuma, a Seven. A lemez zenei anyagát az énekesnő soul iránti rajongása inspirálta, és egyben annak a 10 évnek is adózik, amelyet klubokban töltött énekléssel. Az énekesnő július 15-én pénteken a legnépszerűbb slágereit hozza el VeszprémFestre.

Július 16-án szombaton az Egyesült Királyság valaha élt legeredményesebb jazzművésze, a 36 éves Jamie Cullum lép fel Veszprémben, aki zenéjében egyedi megközelítésben ötvözi a jazzt, a popot és a rock-ot. A 36 éves Jamie Cullum pályafutása egy Grammy-, két Golden Globe-, három Brit-, három Sony Rádió-, két Az Év Embere-díjjal és jelöléssel ? hogy csak a legfontosabbakat említsük ? igazi sikertörténet. Mindezek mellett világszerte több mint tízmillió lemezt adott el, olyan helyeken koncertezett, mint a Hollywood Bowl és a Carnegie Hall, a Fuji Rock- vagy a kultikus Glastonbury Fesztivál, olyan előadókkal állt egy színpadon, mint Amy Winehouse vagy Billy Joel. Nem csak előadóként, de zeneszerzőként is sikeres: írt zenét John Cusack és Clint Eastwood filmjéhez is, utóbbival szoros barátságot is kötve. Jelenleg is főműsoridőben fut díjnyertes heti show-ja a BBC Rádió 2-n, Európa leghallgatottabb rádiócsatornáján, és büszke arra, hogy mint DJ elsőként játszhat olyan új jazzsztárokat, mint Gregory Porter és Laura Mvula.

A VeszprémFest, július 17-ei zárónapján igazi bulihangulatra számíthat a közönség, amelyet a Thievery Corporation garantál. A washingtoni duó klasszikusan érzéki és belassult hangzását kedvenceitől, a brazil bossa novától, a jamaikai dub reggae-től, retró filmekből és a pszichedelikus rocktól kölcsönzi, egy új zenei világba illesztve mindezt. A formáció 1995 nyarán alakult, mára világhírű helyszínen, a washingtoni Eighteenth Street Lounge-ban, amely most is valódi inkubátora a város underground zenei világának. Rob Garza és a szórakozóhely társtulajdonosa, Eric Hilton az erős italok, a dub, a bossa nova és a jazzlemezek jóvoltából jöttek össze, és elhatározták: megnézik, mi jön ki abból, ha mindezt egy lemezstúdióban összekeverik. És ennek immár 20 éve ? ezt ünnepelhetjük velük a számos zenésztársat felvonultató turnéjuk veszprémi állomásán is, amely a Mol Nagyon Balatonnal közös szervezésben valósul meg.

Rozé, Rizling és Jazz Napok

A már hagyományosnak mondható, 6. évébe lépő minifesztivál ? köszönhetően a kiemelt érdeklődésnek ? idén kibővített területen jelentkezik az Óváros téren, ahol a naponta 3 ingyenes jazz, illetve jazz-ihlette koncert mellett a balatoni régió borászatai, valamint a kézműves gasztronómia képviselői gondoskodnak az élményről ? július 8-a péntek és 17-e vasárnap között. 30 borász és 30 fellépő gondoskodik a jó hangulatról 10 napon át. A zenei kínálat idén is sokoldalú és színes, a fellépők között megtalálható a Sapszon Orsi Quintet, a Mrs Columbo, a Gyöngyhalász Latin Zenekar, a Swing Swing, a Pribojszki Mátyás Band, a The Acoustic Loops, a Stereo Swing feat. Szűcs Gabi, Heinz Gábor Biga és a Bigantic, a Váczi Eszter Quartet és a United ? hogy csak néhányat említsünk. Július 10-én pedig koncert helyett ? rendhagyó módon ? a franciaországi Eb-döntőé lesz a főszerep egy óriáskivetítő segítségével, melyen a magyar csapat csoportmeccseit már a június 10-ei Eb-nyitánytól nyomon követhetjük.

1 hozzászólás

  1. Nagyobb helyre költözik a Lisa Stansfield koncert! A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a VeszprémFesten július 15-re, a Veszprémi Várba meghirdetett Lisa Stansfield koncertet új helyszínen, a jóval nagyobb – eredetileg esőhelyszínként megjelölt – Veszprém Arénában tartják. A szervezőket is őszintén meglepte és egyben nagy örömmel töltötte el a Lisa Stansfield koncert iránti hatalmas érdeklődés. Május végére elfogytak a jegyek a brit énekesnő veszprémi fellépésére, miközben folyamatosan izzanak a vonalak az újabb vásárlási igények miatt. Ezért, a várhatóan további több ezer fős rajongói kör részvételi szándékát figyelembe véve, a fesztivál vezetése a művésznővel teljes egyetértésben a helyszínváltozás mellett döntött. A VeszprémFest harmadik napjára meghirdetett Lisa Stansfield koncertet a Veszprémi Vár helyett a 4300 férőhelyes Veszprém Arénában tartják.