ZETApress

hírportál

Jamala nyert Stockholmban

Jamala 1944Jamala ukrán énekesnő nyerte 1944 című dalával a 61. Eurovíziós Dalfesztivált, amelynek döntőjét tegnap este rendezték Stockholmban. A Magyarországot képviselő Freddie (Fehérvári Gábor Alfréd) Pioneer című számával a 19. helyen végzett ? láttuk a Dunán.

A 32 éves ukrán énekesnő 534 ponttal győzött a 26-os döntőben, ami új rekord a dalfesztivál eddigi történetében. Mögötte az ausztrál Dami Im lett a második Sound of Silence című dalával (511 pont), az orosz Szergej Lazarjev és a You Are the Only One (491 pont) végzett a harmadik, a bolgár Poli Genova és az If Love Was a Crime (307 pont) a negyedik, a svéd Frans és az If I Were Sorry (263 pont) az ötödik helyen. Hatodik lett a lengyel Michal Szpak a Color of Your Life-fal (229 pont). A végeredmény a nemzeti zsűrik pontszámának és a tévénézők szavazatainak az összeadásával alakult ki.

A dalfesztivál történetében másodszor született ukrán győzelem. Jamala, a győztes énekesnő produkciójának nagy értéke a téma és az ahhoz tökéletesen kapcsolódó színpadi produkció volt. Az előadó által írt dal a krími tatárok 1944-es sztálini kitelepítéséről szól. Jamala családját is deportálták, az énekesnő Kirgizisztánban született, a dalt felmenői visszaemlékezései ihlették, a számot ? amelyben a duduk nevű hangszer is szól ? dédnagyanyja emlékének ajánlotta. Az énekes, dalszerző, színésznő zenészként a soul, a dzsessz, a funk, a folk és az elektronika elemeit is előszeretettel használja. Már kilencévesen lemezen szerepelt, majd a kijevi Csajkovszkij Nemzeti Zenei Akadémián szerzett diplomát opera szakon. 2009-ben futott be mint popénekesnő egy lettországi tehetségkutatón. Eddig négy albumot készített, a legutóbbi, a Podykh (Levegő) tavaly jelent meg.

A hazánkat képviselő Freddie, aki a keddi első elődöntőből jutott a fináléba, ötödikként lépett színpadra és 108 ponttal a 19. helyen végzett Pioneer című dalával. Személyében Magyarország sorozatban hatodszor jutott be az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjébe. Az énekes ? akárcsak az elődöntőben ? fehér pólót és farmert viselt, a színpadon három vokalista: Mészáros Tamás, Molnár Gábor és Wodala Barnabás (mindhárman a Fool Moon a cappella-együttes tagjai), valamint Baranya Dávid táncos-dobos kísérte. A Pioneer arról a belső küzdelemről szól, amellyel nap mint nap szembe kell néznünk és arról, hogy merjünk eredetiek lenni. A zenét Szabó Zé, szöveget Csarnai Borbála szerezte.

Idén Come Together (Jöjjünk össze!) szlogennel zajlott az Eurovíziós Dalfesztivál. A 26-os döntő utolsó felében az eddigiektől eltérő módon közölték az eredményeket: először az egyes országok nemzeti zsűrijének pontjai adták közre a helyi szóvivők (Magyarországról Tatár Csilla), majd a tévénézők által leadott telefonos/SMS-es, applikációs voksokat országonként hátulról előre haladva mondták be a stockholmi aréna műsorvezetői. A kétféle pontokat összeadták (nem kombinálták, mint korábban), így alakult ki a végeredmény, amely a hosszas ismertetés miatt az éjszakai órákba húzódott. A zsűripontok után még az ausztrál-koreai Dami Im állt az élen, ám a közönségszavazatokkal az addigi második Jamala megelőzte őt. Freddie 52 pontot kapott a zsűriktől (a legmagasabbat a csehektől és a spanyoloktól: 10-10 pontot), 56-ot a közönségtől, így alakult ki 108 pontja.

Az idei dalfesztivál döntőjét, a show-műsort világszerte ötven országban közvetítették élőben, köztük Kínában és idén először az Egyesült Államokban, az eseményeken mintegy kétszázmillióan követték a televízión keresztül. Magyarországon a Dunán volt látható a műsor. A helyszíni Ericsson Globe arénában tizenhatezren követték nyomon a versenyt. Grandiózus volt a hang- és a fénytechnika, a színpad 24 méter széles és 16 méter mély volt, a LED-fal 37-szer 10 méteres, a színpad felszínének területe 230 négyzetméter.

A látványos show-műsorban színpadra lépett Justin Timberlake. A világhírű énekes a Rock Your Bodyt, valamint Can’t Stop the Feeling című legújabb dalát adta elő. Szintén fellépett a tavalyi győztes Mans Zelmerlöw, valamint a korábbi versenyek néhány szereplője egy közös produkcióban, így a Lordi, Loreen, Alexander Rybak vagy a Buranovszkije Babuski. Mivel az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny szabályai szerint mindig az előző évi nyertes a rendező ország, jövőre Ukrajnában lesz az esemény. Eddig 26 ország győzött az Eurovíziós Dalfesztiválok 1956 óta zajló történetében, a legtöbb, hét győzelem az íreké!

Szóljon hozzá!