ZETApress

hírportál

Lábán Rudolf-díj a Trafóban

Lábán Rudolf-dijTegnap 20:30-kor adta át a Trafóban Urbanovits Krisztina és Forgách András a 2015-ös esztendő legkiemelkedőbb táncelőadásainak járó Lábán Rudolf-díjakat. Goda Gábor és az Artus Társulat, valamint Marcio Canabarro és Molnár Csaba előadása részesült a díjban.

A Trafó Kortárs Művészetek Háza és a MU Színház a magyar kortárs tánc legszínvonalasabb alkotásainak, alkotóinak elismerésére és népszerűsítésére 2005 őszén szakmai díjat alapított. A XX. századi európai modern táncművészet legjelentősebb újító személyiségéről, Lábán Rudolfról elnevezett elismerés odaítélésére az alapítók olyan független esztéták, kritikusok és szakújságírók közösségét kérték fel, akik évek óta rendszeresen elemzik, értelmezik és népszerűsítik a kortárs tánc-szcéna jelenségeit.

A zsűri a 2013-as év során Magyarországon bemutatott táncelőadásokat tekintette meg, majd a tagok megnevezték azt az 5 produkciót, melyet méltónak tartanak a Lábán Rudolf-díj elnyerésére. A kritikusokból és szakújságírókból álló testület közvetlenül a díj átadása előtt titkos szavazással döntött arról, hogy mely két produkció alkotója kapja meg az elismerést. A 7 nominált alkotás közül, a szakmai kuratórium döntése szerint Artus: Cseppkánon ? Hogy vagy Hérakleitosz? és Marcio Canabarro ? Molnár Csaba: Tropical Escape című előadása érdemelte ki a 2015-ös év legkiválóbb táncelőadásának járó Lábán Rudolf-díjakat.

A Lábán Rudolf díjra nominált 2015-ös produkciók az előadáscímek szerinti alfabetikus sorrendben: Timothy and the things: Anyádék rajtam keresnek. Alkotó, előadó: Cuhorka Emese, Fülöp László. Artus ? Nemzeti Táncszínház: Cseppkánon ? Hogy vagy Hérakleitosz? Koreográfus, rendező: Goda Gábor. TranzDanz: Déja vu. Koreográfus: Kovács Gerzson Péter. Molnár Csaba: Eclipse. Rendező, koreográfus: Molnár Csaba. Cipolla Collectiva: Öböl. Alkotó, előadó: Nagy Csilla, Vavra Júlia. Réti Anna ? Ricardo Machado: Point of You. Alkotó, előadó: Réti Anna, Ricardo Machado. Molnár Csaba ? Marcio Canabarro: Tropical Escape. Alkotó, előadó: Molnár Csaba, Marcio Canabarro.

A Lábán-kuratórium tagjai: Artner Szilvia Sisso újságíró, kritikus; Fuchs Lívia tánctörténész, tánckritikus; Halász Tamás tánckritikus, szerkesztő; Králl Csaba tánckritikus; Rényi András esztéta; Százados László művészettörténész; Török Ákos tánc és színházkritikus. Az ünnepélyes díjátadót a Tünet Együttes rövid műsora színesített. A Lábán Rudolf-díjjal járó emlékplakettet Urbanovits Krisztinától és Forgách Andrástól vehették át a díjazottak. Az átadón elhangzott a Lábán-kuratórium állásfoglalása a kulturális folyóiratok ellehetetlenülése kérdésében.

Lábán Rudolf táncos-koreográfus, táncelméleti kutató 1879-ben született Pozsonyban, tanulmányait Budapesten, Párizsban, Bécsben végezte. Első iskoláit 1910-ben Münchenben és a svájci Asconában alapította, később Zürichben, Nürnbergben, Stuttgartban, Mannheimben, Hamburgban, Berlinben és Angliában dolgozott. Az ő nevéhez fűződik az ideális táncszínház modellje, a térharmónia-elmélet és a kinetográfia, vagyis a táncjelírás is. Számos intézményt, mozgásstúdiót alapított, ahol tanítványai tovább folytatják az általa elkezdett tevékenységet.

Szóljon hozzá!