ZETApress

hírportál

Határon túli szemle

HTMSZSZ 2016Májusban újra Határon Túli Magyar Színházak Szemléje: 18-án szerdán indul a Thália Színházban az előadássorozat, ahol öt napon keresztül három színpadon kilenc produkciót láthat majd a közönség ? tudatta Chernel Erika sajtós.

Május 18-án szerdán ? a Nagyszínpadon ? a kassai Thália Színház produkciójával veszi kezdetét a színházi szemle. Molière: Mizantrópját Czajlik József állította színpadra. Az előadás olyan aktuális és izgalmas témákat boncolgat, mint a szólásszabadság, a másik személyes autonómiája, az ízlés képlékenysége, az igazmondás határai, a társas élet buktatói, a megállapíthatatlan átmenet empátia és elvtelenség, tolerancia és gyávaság között. Ugyanezen a napon az Arizona Stúdióban a marosvásárhelyi András Lóránt Társulat mutatja be Fade out című mozgásszínházi produkcióját, melynek rendező-koreográfusa Győrfi Csaba.

Május 19-én csütörtökön a nagyváradi Szigligeti Színház költözik a Nagyszínpadra, ahol Csiky Gergely: Buborékok című vígjátékával nevetteti meg a közönséget. Az előadást Novák Eszter rendezte. Szintén aznap az Arizona Stúdió közönsége a Marosvásárhelyi Egyetem produkcióját, Egressy Zoltán: 4×100 című tragikomédiáját láthatja, amelyet Sebestyén Aba jegyez rendezőként.

Május 20-án pénteken a Yorick Stúdió előadásában Székely János: Dózsa című monodrámáját tekinthetik meg. Rendezője Török Viola, Sebestyén Aba pedig ezúttal a színpadon lesz látható: ő formálja meg az egykori vezért. Ugyancsak 20-án pénteken az Új Stúdióban az Újvidéki Színház művészei az ikonikus francia énekesnőről, Édith Piafról szóló Piaf-marche / Piaf-menet című előadást adják elő Mezei Kinga rendezésében és főszereplésével.

Május 21-én szombaton az Arizona Stúdióban a Spectrum Színház Matei Visniec: Nyina, avagy a kitömött sirályok törékenységéről című darabját láthatják. A Franciaországban élő román szerző Csehov-továbbgondolását Török Viola rendezte. A Nagyszínpadon ezen az estén ismét egy Moliére-darab: az Úrhatnám polgár című komédia lesz látható, melyet a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház mutat be, Sardar Tagirovsky rendezésében.

Május 22-én vasárnap a fesztivál záróelőadásaként a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának produkcióját, Lev Birinszkij: Bolondok tánca című darabját nézhetik meg az érdeklődők, amelyet a 4×100-hoz hasonlóan Sebestyén Aba állított színpadra. A hagyományokhoz híven a Thália Színház a már megszokott kedvezményes jegy- és bérletárakkal várja a fesztivál közönségét! Bővebb információ folyamatosan a színház honlapján lesz olvasható.

Szóljon hozzá!