ZETApress

hírportál

Ünnepel a táncszakma

Tánc világnapjaGálaműsor lesz ma este a MŰPÁ-ban a Tánc Világnapján. 1982 óta, a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én ünnepli a világ a Tánc Világnapját, és mi lehetne jobb alkalom arra, hogy a táncszakma megszólaljon, mint ez a nap.

? Ezen a napon, a táncművészet legnagyobb ünnepén a Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége már hosszú évek óta gálaestet rendez, amelynek keretében adják át a szövetség szakmai díjait, többek között az évad legjobb női, férfi és pályakezdő táncművésze, az Életmű-díj és a legjobb alkotó díja is kiosztásra kerül ? mondta el Mihályi Gábor, a Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke, aki ismertette a Tánc Világnapi Gála programját és a 2016-os táncszakmai díjakat, valamint az Imre Zoltán-díjat, az ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjait, és a Fülöp Viktor ösztöndíjakat egyaránt.

? A Nemzeti Táncszínház a Millenáris Teátrum átépítésével kapja meg a magyar professzionális táncművészet rangjához méltó új játszóhelyét. A beruházás elkészültéig azonban alternatív játszóhelyeken állítja színpadra repertoárját. A 2016/2017-es évadban az alternatív játszóhelyeink számát három nagy hírű helyszínnel bővítjük ? vette át a szót Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója, bejelentve ezzel a Nemzeti Színházzal, a Zeneakadémiával és a Millenáris Parkkal tervezett együttműködésüket. Az új helyszíneken kívül a MOM Kulturális Központ, a Várkert Bazár, a Bethlen Téri Színház és a Marczi Közösségi Tér mellett a MŰPÁ-ban továbbra is rezidens intézményként működik a táncszínház.

Ertl Péter kiemelte, hogy a 2016/2017-es évadban is számos bemutató és budapesti premier szerepel a terveik között, illetve másodszor rendezik meg a most már 16 napos nyári programsorozatukat, a Táncbazárt, Budapest egyik legszebb helyén, a Várkert Bazár Öntőház udvarán. A színház szakmai programját immár tizennegyedik alkalommal színesíti a keszthelyi Táncpanoráma, a Nemzeti Táncszínház és a Balaton Kongresszusi Központ és Színház közös szervezésében. Hozzátette, hogy a Nemzeti Táncszínház a magyar tánchagyomány és kortárs táncművészet támogatója és őrzője, amely évente negyven társulat, több mint 350 előadásának biztosít fellépési, bemutatkozási lehetőséget. Az intézmény repertoárja a néptánctól a klasszikus baletten át a kortárs táncig terjed, és nyitott minden korosztály felé.

A sajtótájékoztató harmadik megszólalójaként Kiss János, a Magyar Táncművészek Szövetségének társelnöke, a Győri Balett igazgatója bemutatta a hazai táncszakma programnaptárját, különös tekintettel következő időszak legnagyobb szakmai eseményeire és fesztiváljaira. A táncfesztiválok évről-évre bővülő programkínálatában idén is számtalan remek esemény lesz: a 7. Nemzetközi Monotánc Fesztivál (május 11-14-e), a Tánc Fesztiválja (május 23-29-e), a XII. Magyar Táncfesztivál (június 20-26-a Győr), a Várkerti Táncbazár (július 29-augusztus 13-a), a Keszthelyi Táncpanoráma (szeptember 15-17-e), az V. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivál (szeptember 21-25-e), a X. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó (szeptember 27-október 1-je), az Erdélyi Magyar Hivatásos Néptáncegyüttesek XII. Találkozója (október 13-16-a Sepsiszentgyörgy), a 2. Infinite Dance Festival (október 26-30-a Nagyvárad) és a Bethlen téri V. Sissi Őszi Tánchét (november 19-25-e) szeretettel várja a fesztiválozó közönséget.

Szóljon hozzá!