ZETApress

hírportál

Romulus Budaörsön

Romulus plakátDürrenmatt: A nagy Romulus című drámáját mutatták be tegnap este Budaörsön. A Latinovits Színház és a HOPPart közös produkciója címszerepében Lukáts Andort láthattuk a kedd déli fotóspróbán Polgár Csaba rendezésében. További előadások az évadban: május 2-a kedd, 13-a péntek, 18-a szerda és június 3-a péntek.

? Mégis mi az a március idusa? Mi? Március idusa?! Mi az? Tudjátok ti, mi a fene az a március idusa?! Egyáltalán miért használunk olyan szavakat, ami nincs is?! Idusa! Szerintetek van ilyen szó, hogy idusa?! ? Romulus császár a kötekedésen és a tyúktenyésztésen kívül semmivel sem foglalkozik. Látszólag hagyja elveszni a birodalmat, miközben a hódító germánok már az előszobában vannak.

Dürrenmatt 1950-ben 29 évesen írta meg A nagy Romulus első változatát, amelyet aztán még négyszer dolgozott át. A történelmietlen történelmi komédia műfaji megjelölésű színdarab Romulus Augustus, az utolsó nyugatrómai császár és egy birodalom pusztulásának végnapját, március 15-ét mutatja be. Fordította: FÁY ÁRPÁD, dramaturg: RÓBERT JÚLIA, BÁNKI GERGELY. Díszlet-jelmez: IZSÁK LILI, zenei vezető: MATKÓ TAMÁS, a rendező munkatársa: JUHÁSZ GABRIELLA, súgó: MÉSZÁROS CSILLA. Fotó: BOROVI DÁNIEL.

Szereplők: Romulus Augustus, nyugatrómai császár: LUKÁTS ANDOR. Júlia, a felesége: SPOLARICS ANDREA. Rea, a leánya: RAINER-MICSINYEI NÓRA. Isauriai Zénó, keletrómai császár: ÓDOR KRISTÓF. Minerviána, a megbízott kamarása: KURTA NIKÉ. Aemilianus, római patrícius: KERESZTÉNY TAMÁS. Tullius Rotundus, belügyminiszter, hadügyminiszter: BÁNKI GERGELY. Spurius Titus Mamma, a lovasság prefektusa: NÉMEDI ÁRPÁD. Achilles: KISS DIÁNA MAGDOLNA. Pyramus: SZILÁGYI KATALIN. Caesar Rupf, nagyiparos: BREGYÁN PÉTER. Odoaker, a germánok fejedelme: ILYÉS RÓBERT. Theoderich, az unokaöccse: PÁDER PETRA.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=Mo_t2xq7f0c[/youtube]

Szóljon hozzá!