ZETApress

hírportál

Ötvenezren a vízi cirkuszban

Hat hét alatt ötvenezer néző a Fővárosi Nagycirkusz Atlantisz gyermekei című vízi cirkuszi műsorán. Tegnap este a Fővárosi Nagycirkuszba jegyet váltó nézőt nagy meglepetés fogadta ? tudtuk meg Tari Saroltától. A százezredik néző még nagyobb ovációban részesül majd, tett ígéretet viccesen a cirkusz igazgatója.

Fekete Péter igazgató áll a pénztár előtt és tájékoztatta, neki nem kell kifizetnie a jegyet, a díszpáholyban foglalhat helyet, ő ugyanis az ötvenezredik nézője az Atlantisz gyermekei című vízi cirkuszi előadásnak, amely március közepe óta fut kirobbanó sikerrel a Nagycirkuszban. Ez annyi, mintha Eger, Nagykanizsa vagy Hódmezővásárhely teljes lakossága, a csecsemőtől az aggastyánig megnézte volna az előadást ? mondta valaki a tömegből ?, s mindez közel hat hét alatt.

Egy kislány, Tello-Pálfy Paula Virág lett a szerencsés, akinek mexikói apukája, Tello Cardoso Carlos Reynaldo munkája miatt sokat ingázik a két ország között, ugyanis ipari konyhákat tervez, így nagy öröm volt, hogy végre együtt a család. Anyukája, Pálfy Bernadett spanyol idegenvezető, s a kislány is Spanyolországban született. Szüleivel és két testvérével együtt öten érkeztek az előadásra. A szerencsés látogatót a közönség és a fellépők is tapssal köszöntötték az előadás szünetében. S az ajándékcsomag mellett a díszpáholyból nézhette meg az előadást.

Hogyan segíthet a cirkuszművészet?

Holnap este újra ARTista Café a Fővárosi Nagycirkuszban. Miként tudnak színt vinni a zsonglőrök, artisták, bohócok és bűvészek a betegek, idősek vagy szegénységben élők életébe? Ezeket a kérdéseket, a cirkuszi művészetek társadalmi felelősségvállalását állítják a Fővárosi Nagycirkusz havi műsoros pódiumbeszélgetésének, az ARTista Café legközelebbi, április 25-ei alkalmának középpontjába. Izgalmas kérdést járnak körül: hogyan, miben tudnak segíteni a cirkuszművészek azokon, akik valamilyen szempontból elesettek, hátrányos helyzetűek, azokon, akiknek kevés okuk van boldognak lenni, mosolyogni. Azoknak, akik kórházban gyógyulnak, szegény régióban, netán börtönben vagy háború sújtotta területen élnek.

A pódiumbeszélgetésre csupa olyan vendéget hívtak meg a szervezők, akik arra tették fel az életüket, hogy másokat felvidítsanak. Megosztja a tapasztalatait, beavat a küldetéstudatába: Gelencsér Tünde, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány művészeti vezetője; Greifenstein János bohóctréner; Feuer Yvette, a Bohócok a Láthatáron Csoport alapítója; Gallyas Veronika, a Magyar Zsonglőr Egyesület elnöke és Kaszányi Roland bűvész, a Mosolygó Kórház Alapítvány munkatársa. Ugyancsak érdekes szempontokat ? és várhatóan ? történeteket mond el a másik oldal, a hivatásos gyógyítók egy jeles képviselője, dr. Kriván Gergely, a Szent László Kórház Gyermekhematológiai és Őssejt-transzplantációs Osztályának osztályvezető főorvosa is. Az estet Vincze Lilla énekesnő vezeti majd fel a Legyetek jók, ha tudtok című dalával.

Az előző ARTista Cafékhoz hasonlóan, a pódiumbeszélgetés közben most is készülnek cirkuszi, irodalmi, zenei műsorszámokkal, az este második felében pedig a kötetlen beszélgetés közben mindenkit vendégül látnak egy-egy csésze teára, kávéra a Dallmayr cég jóvoltából. A program ingyenes, ugyanakkor regisztrációt kérnek a weboldalon keresztül. Minden cirkusz iránt érdeklődőt és rajongót szeretettel várnak április 25-én hétfőn este 18 órakor a Fővárosi Nagycirkuszban! Az ARTista Café következő, május 30-ai témája a cirkuszi sátor hangulata, az utazó társulatok élete lesz.

Szóljon hozzá!