ZETApress

hírportál

Történelem a Hősök terén

Az Esztrád Színház június 17-18-án péntek-szombaton 20:30-kor a Hősök terén bemutatja Itt élned, halnod kell című zenés, történelmi utazását a honfoglalástól, napjainkig ? tudtuk meg Jánosi Katalintól.

Az Itt élned, halnod kell című zenés, történelmi utazás a Hősök terén felállított 1500 m2-es színpadon, az elmúlt évtizedek legnagyobb formátumú színpadi produkciójaként kerül bemutatásra Koltay Gábor rendezésében. Az 500 fős társulat, színészek sztárénekesek, táncosok, lovasok, tűzzsonglőrök részvételével állít emléket történelmünk jeles eseményeinek, egy különlegesen látványos zenés történelmi utazás keretében, mely a honfoglalástól a rendszerváltozásig idézi meg a magyar történelmet, annak kiemelkedő, nagy időszakait, eseményeit, amelyek rövidebb, hosszabb időre befolyásolták a magyarság életét. A nagy tömegekhez szóló látványos produkció, méltó tisztelgés az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója előtt.

A 3-4 perces dalok segítségével egymás után idéződnek meg olyan történelmi korok, mint a honfoglalás, István király, László király vagy IV. Béla király kora, a tatárjárás, az Anjou-lovag kor, a Dózsa-féle parasztháború, a mohácsi csatavesztés, az 1456-os Nándorfehérvári diadal, Mátyás király kora, a 150 éves török hódoltság, Buda 1686-os visszavétele, a Rákóczi-szabadságharc, a reformkor, az 1848-as forradalom, az 1867-es kiegyezés időszaka, a századforduló, az I. világháború, a két világháború közötti időszak, a II. világégés, az 1956-os forradalom és szabadságharc, majd pedig az 1989-90-es rendszerváltozás. Bár hasonló címmel 31 évvel ezelőtt Koltay Gábor rendező ? emlékezetes sikerrel ? kísérletet tett egy ilyen átfogó zenemű előadására, hangsúlyozni kell, hogy a mostani egy vadonatúj zenemű, amely egy új, korszerű szövegkönyv alapján készült.

A főszereplők között Deák Bill Gyula, Varga Miklós és Vikidál Gyula mellett ? akik így együtt közel 10 éve nem álltak egy színpadon ? ott lesz többek között Csengeri Attila, Kalapács József, Hujber Ferenc, Makrai Pál, Fehér Nóra, Palcsó Tamás és Vadkerti Imre is. A színpadi show díszletét a Hősök tere teljes szoborcsoportja alkotja, amely előtt a Gábriel-arkangyal obeliszkjét átölelő, háromszintes, monumentális színpadrendszer terül majd el. Koreográfus: Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas Érdemes és Kiváló Művész, a legismertebb koreográfusok egyike. Jelmeztervező: Kemenes Fanni Érdemes és Kiváló Művész. Jelmez-kivitelező: Balai Zsuzsa. Látványtervező: Koltay Gábor. Világítás és videó tervező: Madarász János Madár. Pirotechnika effektek: Török Ferenc.

Szóljon hozzá!