ZETApress

hírportál

Anna Karenina Szentpétervárról

A Boris Eifman Balettszínház június 5-6-án vasárnap-hétfőn 19 órakor a Magyar Állami Operaházban mutatja be Csajkovszkij: Anna Karenina című balettját ? tudtuk meg Jánosi Katalintól.

Boris Eifmant a XXI. század legnevesebb balett koreográfusaként tartják számon. Az ő neve fémjelzi a méltán világhírű Szentpétervári Eifman Balett társulatot, akik New York, London, Párizs, Roma után június 5-én és 6-án 19 órai kezdettel a Magyar Állami Operaházban ? mindössze két alkalommal ? mutatják be Csajkovszkij klasszikus zenéjére az Anna Kareninát.

A világ kritikusai szerint Eifman, a balett formanyelvének megújítója, aki a klasszikus műfajt mesterien elegyíti a modern kor technikai- és látványelemeivel. ? Az érzelmek és a tiszta mozgás látványos cunamija ? írta róla találóan a Chicago Sun-Times. Mint minden eddigi művében ? úgy ebben is ?, a tánc nyelvén őszinte beszélgetést folytat a közönséggel. Anna ? Karenin ? Vronszkij szerelmi háromszöge a központi téma, melyben a pszichológiai fordulatokban bővelkedő előadást a csodálatos koreográfia teszi tökéletessé. Eifman vallja, hogy jó előadás az, ami olyan érzelmi reakciót vált ki a nézőből, mely által közelebb kerül a katarzishoz. Ez alól az Anna Karenina sem kivétel. Csajkovszkij zenéjét a debreceni Kodály Filharmonikusok interpretálásában hallhatjuk.

Szóljon hozzá!