ZETApress

hírportál

Világnapi emberpiramis

Emberpiramist építenek a Fővárosi Nagycirkusz előtt a világnapon. 2007 óta április harmadik szombatja a cirkuszművészet ünnepe. A korábban Európai Cirkusznapnak nevezett esemény híre gyorsan terjedt, és vonzónak bizonyult a Föld minden szegletében, így 2010-től már Cirkuszi világnapként került be a naptárakba.

Minden esztendőben a Cirkuszművészeti Világszövetség (Fédération Mondiale du Cirque) megfogalmaz egy üzenetet, egy célt, egy témát, amelynek kapcsán közös gondolkodásra hívja a világ összes, professzionális keretek között működő cirkuszát. E téma jegyében hoznak létre programokat a Föld minden táján. 2016-ban a cirkuszművészet ünnepe április 16-ra esik, s a Fővárosi Nagycirkusz is ? immár hetedik alkalommal ? izgalmas és látványos performance-szel készül e jeles eseményre.

Cirkuszi világnap ? Emberpiramis a Fővárosi Nagycirkusz előtt. Legyél Te is a piramis része! Csatlakozz a performance-hoz! Mit kell tenned? Gyere el pároddal, családoddal, barátaiddal április 16-án szombaton 18 órára a Fővárosi Nagycirkusz elé! Emberpróbáló produkcióra készülünk, fontos, hogy képes légy társad, gyermeked, unokád, barátod a nyakadba venni akár ülve, akár állva, hogy részt tudj venni a gúla építésében. A mutatványban artistaművészek lesznek a segítségedre.

Az eseményen legalább két fővel bárki részt vehet, aki elkötelezett híve a cirkuszművészetnek; aki jelenlétével e művészeti ág megújítására, a nézők, művészek és artisták összefogására kívánja felhívni a figyelmet. Öltözék: tetszőleges, kényelmes. Szükséges előképzettség: szaktudást nem igényel. Program: 18 órakor találkozó a Fővárosi Nagycirkusz előtt. 18:05 A résztvevők csoportokba rendeződése egy-egy artistaművész vezetésével, nyakban ülő, nyakban álló, hármas gúla, négyes gúla ? a mutatványok állva és ülve is végezhetők. 18:10 Felkészülés a produkcióra. 18:15 Az emberpiramis felépítése, majd közös fotózás. Azokat, akik ülve szeretnék létrehozni a piramist, kérjük, hozzanak párnát, polifoam matracot magukkal!

Együtt a jövő cirkuszművészetéért!

Összefogás és együttműködés a jövő cirkuszáért! ? Az idei év üzenetéhez kapcsolódva a Fővárosi Nagycirkusz előtt április 16-án 18 órakor felépül egy emberpiramis cirkuszrajongók, művészek és artisták közös erőfeszítése és munkája, egymásba vetett hite és bizalma, kitartása és összetartozása szimbólumaként. A rendezvényen artistaművészek vezetésével bárki elsajátíthatja a bizalom művészetét, majd átélheti az együtt alkotás eufóriáját.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=MaESRFyr_2A[/youtube]

Az eseményre párokat, családokat, baráti társaságokat várnak, akik legalább két fővel vesznek részt a gúlaépítésben; akik elkötelezett hívei a cirkuszművészetnek; akik jelenlétükkel e művészeti ág megújítására, a nézők, művészek és artisták összefogására kívánják felhívni a figyelmet. A mutatványhoz nem szükséges semmilyen előképzettség, gyermekek, szülők és nagyszülők is bátran kipróbálhatják magukat, több generáció összefogásából épülhet fel a piramis.

Multikulti tánctréning

Közös, kétnapos tánctréningen vettek részt a Fővárosi Nagycirkusz Atlantisz gyermekei című vízi cirkuszi előadás ukrán táncosnői, valamint az egri Gárdonyi Géza Színház táncegyüttesének, a GG Tánc Eger tagjai a hét elején. Kováts Tibor Liszt Ferenc-díjas, Kiváló Művész vezetésével a magyar és az orosz művészek közös tréning keretein belül fejlesztették ugrás- és forgástechnikájukat a Budapesti Kortárstánc Főiskola próbatermében.

A Nagycirkusz tervei között szerepel, hogy az augusztus végéig műsoron lévő előadás külföldi táncosai számára rendszeresen szervez majd találkozási lehetőségeket és közös tréningeket hazai együttesekkel. A lányok hamarosan együtt dolgoznak az ExperiDance társulat tagjaival is. Mindez annak jegyében is zajlik, hogy MACIVA nemzeti előadó-művészeti intézmény által működtetett Baross Imre Artistaképző Iskola hamarosan cirkuszi háttérszakmák iskolarendszerű tanításába is kezd, köztük cirkuszi táncosok képzésébe.

Kapcsolódó programok

Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője tart castingot legújabb filmjéhez április 14-én csütörtökön 10 órakor a MACIVA Művésztelepen és ugyanott nyílt nap lesz április 22-én pénteken a Baross Imre Artistaképző Iskolában. Az ARTista Café Társadalmi felelősségvállalás a cirkuszi művészetekben címmel április 25-én hétfőn 18 órakor kezdődik a Fővárosi Nagycirkuszban. A Fővárosi Nagycirkusz részt vesz a Szakma Sztár Fesztiválon április 18-án hétfőn és 20-án szerdán a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont G- és F-pavilonban.

Szóljon hozzá!