ZETApress

hírportál

Elment a Nagy Öreg

Tihany BudapestenA Fővárosi Nagycirkusz előcsarnokában két, gyöngysorokkal kivert, gyönyörű, muzeális jelmez áll. Mr. Tihany, Czeisler Ferenc, magyar származású cirkuszművész, illuzionista, Dél-Amerika és az amerikai kontinens legismertebb cirkuszigazgatójának 100 éves születésnapjára állították a Fővárosi Nagycirkusz munkatársai.

100 éves korában Las Vegasban elhunyt Mr. Tihany, a legismertebb magyar cirkuszigazgató. ? A XI. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált az ő videóüzenetével nyitottuk meg január 7-én, s most a halálhíre érkezett. Januárban belépett a századik életévébe, de pár hónap híján már be nem tölthette azt ? kaptuk a hírt Fekete Pétertől, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatójától, aki az életéről szóló kiállítást megszervezte, s aki Kristóf István egykori cirkuszigazgató, Mr. Tihany igaz barátjának segítségével a relikviákat hazánkba szállíttatta.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=OkqTGFs50cY[/youtube]

? Elment egy legenda. Egy magyar ember, aki elindult a nagyvilágba és megvalósította a csodát. Cirkuszt alapított Amerikában, világsikert aratott és artistacsaládok, generációk tucatjait karolta fel, indította el útjára. Ha létezett magyar artistaművész, akiről elragadtatással beszéltek világszerte, akkor az Czeisler Ferenc volt. Ő volt a cirkuszművészet Puskás Öcsije ? folytatta Fekete Péter. ? A januári fesztiválon szűnni nem akaró taps fogadta videóüzenetét, a nézők és a külföldi cirkuszigazgatók állva tisztelegtek a ?Nagy Öreg? előtt. Most is fel kell majd állnunk, kalapot kell emelnünk, fejet kell hajtanunk! Március 2-án szerdára virradó éjjel Las Vegas-i lakásában békésen elaludt, s mostantól az égi társulatban igazgatja tovább a porondon az artistákat, idomárokat, bűvészeket. Munkája, személyisége, szaktudása méltán lehet példa az ifjú artistanövendékek számára ? emlékezett a cirkuszigazgató.

Czeisler FerencCzeisler Ferenc, művésznevén Tihany, az artista világ atyja, 1916-ban született Magyarországon. Különös életpályája már gyermekkorában indult, mikor is, 13 éves gyerekként kivándorolt Uruguayba szerencsét próbálni. Pár év múlva visszatért hazájába és először utcai mutatványosként, majd hivatásos bűvészként kereste a kenyerét. 1953-ban családjával Brazíliában telepedett le, és megalapította a Tihany Bűvész cirkuszt, amely több mint ötven éves fennállása során a dél-amerikai kontinens legszebb cirkuszává vált. Több mint ötven évig a világ egyik legsikeresebb és legjelentősebb utazó cirkusza volt az övé. Tihanyi úr 1984-ben vonult vissza, mint előadó, azóta Las Vegasban élt, és onnan figyelte aktívan a világ cirkuszművészetét. A hosszú életpálya fontosabb állomásai: 1955 ? Tihany Bűvész cirkusz megalapítása, 1978 ? Academy of Magical Arts előadói díj, 1987 ? Masters Fellowship díj. A világszerte ismert és tisztelt művész 1996 óta a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűrijének állandó tagja, 2004-től pedig a nagy tekintélyű testület örökös elnöke volt.

Szóljon hozzá!