ZETApress

hírportál

Freddie dala nyerte a fesztivált

A nyolcas döntő résztvevőiFreddie és a Pioneer című dal nyerte A dal 2016 válogatóversenyt. A Duna és a Duna World csatornán élőben sugárzott döntőben a nyolc finalista mezőnyét a szakmai zsűri ? Both Miki, Zséda, Pierrot és Freinreisz Karesz ? a neki tetsző 4-4 dalnak 10-8-6-4 pont adásával négyre szűkítette.

Freddie (Fehérvári Gábor Alfréd) előadásában a Pioneer 34 pontot, Oláh Gergőtől a Győz a jó 28-at, a Kállay Saunders Bandtől a Who We Are 18-at, míg Petruska András dala, a Trouble In My Mind 14 pontot kapott. Közül a tévénézők választották ki a nyertest és így Magyarország kedvenc dalát. A szakmai zsűri Vásárhelyi Andrénak 10 pontot a Parno Grasztnak és Berkes Olivér & Tóth Andinak 4-4 pontot, míg Mushunak egyet sem adott, így rájuk már nem is lehetett szavazni. Mivel a nézők is Freddie-t ítélték a legjobbnak, így ő lehet ott Magyarország képviseletében május 10-e és 14-e között Stockholmban, az Eurovíziós Dalfesztiválon. A nézők több mint százezer szavazatot küldtek a négy legjobbra. A győztes dal zeneszerzője Szabó Zé, a szöveget Csarnai Borbála írta, aki ezért egy héttel korábban megkapta A dal 2016 legjobb szövegírója díjat. A Pioneer arról szól, hogy merjünk eredetiek lenni!

? Feldolgozhatatlan érzés, hogy győztem. Igaz, hogy az elődöntőt és a középdöntőt is megnyertem, de nem készültem a győzelemre ? mondta Freddie, miután újra elénekelte a győztes dalt a verseny végén. Kitért arra, hogy a Pioneer című dalt nem kifejezetten A dalra írták számára a szerzők, de jókor, jó időben sikerült elkészülni vele. Mint kifejtette, a Pioneer demó verzióját az utolsó pillanatokban adták be A dal 2016 versenybe, és amint kiderült, hogy bejutottak a legjobb 30-ba, rögtön elkezdtek dolgozni rajta. ? Hogy azt mondják, a Pioneer Eurovízió-kompatibilis dal? Ezt döntse el a közönség a stockholmi elhangzás után. A versenyek döntőit az elmúlt években magam is figyelemmel kísértem. Örömteli, hogy a számot külföldön is szeretik, nagyon sok kedvező visszajelzést kaptam az elmúlt hetekben. Nekem csak az a célom, hogy amikor fellépek majd a színpadra a versenyen, Magyarország büszke legyen. A mostani győzelem után először felocsúdunk, aztán kitaláljuk, milyen produkciót vigyünk a még nagyobb eurovíziós színpadra ? hangsúlyozta az énekes.

Tündérmese A dalban

Alexander Rybak TündérmeséjeNemzetközi sztárvendég, az Eurovíziós Dalfesztivál győztese volt A dal 2016 döntőjének egyik extra fellépője. Alexander Rybak: Fairytale (Tündérmese) című dalával hódította meg Európa szívét. A dal 2016 történetében először lép nemzetközi sztárvendég a színpadra: a minszki születésű norvég Alexander Rybak amellett, hogy sikeres dalszerző, énekes és hegedű-virtuóz, a 2009-es Eurovíziós Dalfesztivál győztes előadója is. A dal 2016 döntőjében a 2009-es nyertes dalát, a Fairytale-t adta elő. A döntő másik extra produkciójának előadója Csemer Boglárka, A dal tavalyi győztese volt.

Alexander Rybak zene iránti vonzalma már ötéves korában látszódott, így zenetanár szülei zongorázni és hegedülni tanították fiúkat, aki aztán a hegedű mellett tette le a voksát. Rengeteget utazott és számos helyen lépett fel. Egy ilyen utazás során írta meg a Fairytale című számát, amellyel 2009-ben megnyerte az 54. Eurovíziós Dalfesztivált Moszkvában. A rá következő évben két országban is elnyerte a legmagasabb zenei kitüntetést: Norvégiában a Spellemann of the year (Artist of the Year) 2009, Moszkvában a The Best Newcomer of 2009 elnevezésű díjakkal jutalmazták művészetét. 2013-ban Fehéroroszországban Az év emberévé választották.

Szóljon hozzá!