ZETApress

hírportál

Dalos furcsaságok

Szergej LazarevTíz dolog az idei Eurovíziós Dalfesztiválról és további érdekességek A dal 2016-ról. Estére kiderül, hogy ki nyeri A dal 2016 döntőjét. A nyertes győzelme megkoronázásaként képviselheti hazánkat és mérettetheti meg A dal 2016 győztes dalát Stockholmban a 61. Eurovíziós Dalfesztiválon.

A nemzetközi versenyzők sora is lassan teljes lesz, íme 10 érdekesség Juhász Ervin Eurovíziós szakértőtől a mezőnyről és a versenyről: Idén Kína újra közvetíti majd a három adást, élőben. Németországban egy nemzeti döntő lesz, ahol csak a közönség választja ki, hogy ki utazhat Stockholmba. Görögország idén egy bevándorlókról szóló görög nyelvű dalt küld az Eurovízióra ? tudatta Jónás Fanni, Well PR Ügynökség.

Ukrajna egy olyan dallal indul, amelyik a 1940-es évek krími tatárok deportálásáról szól, amit Sztálin indított. Az énekesnő dédnagymamáját így deportálták a négy gyermekével, és az egyik lánya nem élte túl ezt az utat. A dal refrénje krími tatár nyelven van, és ezek azok a szavak, amelyeket az énekesnő (Jamala) hallott a dédnagymamájától. Dala címe: 1944. Negyedik alkalommal ad otthon Svédország az Eurovíziós Dalfesztiválnak. Írországot Nicky Byrne képviseli, aki a Westlife együttes egykori tagja volt. San Marinót egy török énekes képviseli, Svájcot pedig egy kanadai. Izraelt egy tehetségkutató műsor nyertese képviseli.

Az idén több visszatérő versenyző lesz, mint eddig bármelyik évben: Deen (Bosznia 2004), Ira Losco (Málta 2002), Greta Salome (Izland 2012), Kaliopi (Macedónia 2012), Poli Genova (Bulgária 2011), és a Highway-zenekar egyik tagja képviselte már Montenegrót 2005-ben. Jelenleg az orosz Szergej Lazarev énekest tartják eddig a legesélyesebbnek az Eurovízón, aki a legsikeresebb popsztár Oroszországban, de Fehéroroszországban, Ukrajnában, Litvániában, Észtországban és Örményországban is hatalmas népszerűségnek örvend.

A dal 2016 döntőjével egy időben másik négy országban is ? Szlovénia, Finnország, Moldova, és Norvégia ? az Eurovíziós Dalfesztiválon való részvételért megy majd a verseny. A mai hazai döntőn Niclas Trouvé, svéd nagykövet úr is részt vesz, ugyanis a Svéd Nagykövetség felajánlásának köszönhetően A dal 2016 készítői egy egyedülálló kezdeményezést tudtak meghirdetni: A dal videobloggere Svédországban pályázatot. Bár a felajánlás más Eurovíziós Dalfesztiválra induló országok esetében is megtörtént a helyi Svéd Nagykövetségek részéről, ilyen kreatív, a fiatalokat is megmozgató kezdeményezést csak A dal 2016 csapata indított.

A versenyre bárki jelentkezhet, aki elküldi az 1-2 perces videó pályázatát, amelyben megmutatja, hogy miért ő lenne az ideális videoblogger jelölt, aki közvetlen közelről tudósítja a Svédországban megrendezett Eurovíziós Dalfesztivált. A Pályázat nyertese két repülőjegyet, 3 éjszakás, két fő részére szóló szállást és két belépőjegyet kap a 61. Eurovíziós Dalfesztivál stockholmi döntőjére a Svéd Nagykövetség és az MTVA felajánlásában. A dal 2016 stockholmi videobloggere pályázatára március 15-ig várják a jelentkezéseket. A szakmai zsűri által kiválasztott győztes videobloggert március 31-én fogják kihirdetni. Ezen felül, a Svéd Nagykövetség és az MTVA további együttműködést tervez az Eurovíziós Dalfesztivál felvezető műsora, az Elővízió kapcsán is.

Szóljon hozzá!