ZETApress

hírportál

Amerikai bölény a Tháliában

Amerikai bölényAz ócskásüzlet sokat látott tulajdonosa, Don szagot fog: az ősrégi, bölényes ötcentes, amin olcsón túladott, egy vagyont is érhet. Elhatározza, hogy visszalopatja segédjével, a kis Bobbal. Ekkor felbukkan Prof, a régi barát, hogy elhalássza a balhét, de Chicago sötét zugaiban a legkisebb stikli is könyörtelen véget érhet.

Dávid Mamet: Amerikai bölény című darabja az 1975-ös chicagói premierje óta, a Broadwaytól a West Endig gyakorlatilag az egész világot meghódította, 1996-ban pedig Dustin Hoffman főszereplésével filmre is vitték. A budapesti közönség azonban most, a Thália Színház színpadán láthatja először ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón. Az Amerikai bölény premierje március 5-én szombaton (munkanap, a 14-ei hétfőt dolgozzuk le!) lesz a Thália Színház Nagyszínpadán. A főszerepekben Csányi Sándort, Szervét Tibort és Mózes Andrást láthatja a közönség.

A darab 1975-ben, több mint negyven éve íródott. Szereplői a társadalom peremére sodródott emberek, kisstílű bűnözők. A történet szereplőinek közös vonása, hogy mindannyian másnak akarnak látszani, mint amilyenek valójában. Ebben a világban, vajon fontos érték a becsület, a barátság vagy a szeretetet? Szereplők: Don ? Szervét Tibor, Prof ? Csányi Sándor, Bob ? Mózes András. Díszlet- és jelmeztervező: Bartha József. Zeneszerző: Cári Tibor. Súgó: Buksa Alexandra. Asszisztens: Hatvani Mónika. Rendező: Sebestyén Aba.

A darab rendezője, Sebestyén Aba úgy gondolja, hogy Mamet szövege ma ugyanannyira aktuális, mint negyven évvel ezelőtt, hiszen örök érvényű emberi érzésekről ? szeretetről, hűségről, barátságról, bizalomról ? szól, amelyek torz tükörképét mutatják világunknak. ? Nagyon izgalmas, hogy az értékekről és érzésekről szóló történetet egy értékhiányos közegbe helyezi, hatalmas kettősséget adva ezzel neki. A társadalom perifériájára szorult figurák beszélnek a nagy értékekről, ettől válik igazán izgalmassá. Számomra egyszerre jelenik meg benne a szent és a pro fán.

Csányi Sándor olvasópróbánÉs hogy mit is jelent a címben szereplő bölény? A rendező számára nagyon sokat. ? Az amerikai bölény egy végveszélyben élő állat, amelyet az indiánok egykor szentként tiszteltek, a múlt századok alatt azonban szinte teljesen kiirtottak, ma pedig rezervátumokban őrzik őket! Számomra a bölénység egyenlő mindazokkal az értékekkel, amelyekről Mamet beszél: tisztesség, becsület, bizalom, hűség, barátság, amelyek lassan veszélybe kerülnek a társadalmunkban, hiszen mindent elnyom a mindenáron való érvényesülni akarás és a profitszerzés hajszája. Időnként talán a bölény is megjelenik, hiszen jelképezi mindazt, amiről a karakterek beszélnek s mint az Isten, benéz az ablakon, és megnézi, mi történik.

Sebestyén Aba szerint a kettősség az, amelynek egyszerre a darab humora és drámaisága is köszönhető. A történet egy olyan társadalmat mutat fel, ahol az elvek meg is maradnak elvi szinten, és ahol a figurák nagyon szeretnének valamilyenné válni. ? Heroikus módon szeretnének tiszták, hűségesek, igaz emberek lenni, és ebből a heroikus küzdelemből származik a komikum. Remélem, hogy olyan előadást sikerül létrehozni, ahol a néző könnyes szemmel tud nevetni.

Szóljon hozzá!