ZETApress

hírportál

Simándy-nap a Sajtóházban

Simándy József Bánk bán szerepében100 évvel ezelőtt, 1916. szeptember 18-án született Simándy József Kistarcsán! Tiszteletére a MÚOSZ Életmód Szakosztálya neves előadóművészek, családtagok, barátok és pályatársak részvételével emlékműsort szervez a Vörösmarty utcai Sajtóházban február 15-én hétfőn 15 órától.

Az 1997. március 4-én Budapesten elhunyt Kossuth-díjas operaénekesre, a Magyar Állami Operaház örökös tagjára emlékeznek pályatársai a földszinti Mikszáth-teremben. Köszöntőt mond Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója és Dr. Szalontai Éva aranytollas újságíró, a Magyar Kultúra Lovagja, az emlékműsor szervezője. Fellép Tokody Ilona Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas mesterművész, operaénekes; Pitti Katalin Liszt Ferenc-díjas operaénekes, érdemes művész; Szóka Júlia operettprimadonna, énekművész; valamint Muskát András és Csák József operaénekesek. Kísér Hegedűs Valér Béres Ferenc-díjas zongoraművész, a Kultúra Lovagja, aki a fellépőkkel napi-heti munkakapcsolatban van. Mint kérdésemre elmondta, sajnos Simándyt nem volt módja kísérni. Mindössze egyszer beszélgettek, amikor Béres Ferenccel együtt vettek részt egy fellépésén.

Jómagam 1992-93-ban a Magyar Cserkész újságírójaként találkoztam egyszer vele. A 100. Számú Baden-Powell Öreg-cserkészcsapat tagjai voltunk mindketten. Igaz én csak a 40. életévemben jártam, cserkésztársaim viszont mind jóval 60 felettiek voltak és már a mozgalom 1948-as betiltása előtt is cserkészkedtek. Jóska ? ahogy cserkésztestvéreink szólították a 76 éves művészt ? eljött az egyik csapatgyűlésünkre, s jókat nosztalgiáztak együtt a múltjukról, eltűnt fiatalságukról. A ’93-as Gödöllői Emléktáborra készültünk, melynek egyik szervezője és a Cserkész Mentők egyik kiképzője voltam. 1933 augusztusában már volt jamboree Gödöllőn, s emlékeik között ez is előretört, így érdeklődéssel figyeltem szavaikat.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=r2sWQgCW7Wc[/youtube]

A jövő hétfői megemlékezésre eljön még Hegedűs Judit, az Operaház Balett Karának volt tagja, Simándy József özvegye; Simándy Adél svédországi dalénekes, Simándy József távoli rokona; Lázár Eszter Aranytollas újságíró, Erkel Ferenc-díjas zenei rendező; a szülőfaluból Kereszti Ferenc, a Kistarcsai Kulturális Egyesület elnöke; Jutasi-Varró Diána, a Simándy József Általános és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatónője; Síposné Varga Edit, a Simándy József Általános és Alapfokú Művészeti Iskola zenei vezetője; valamint a Simándy József Általános és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai. Műsorvezető, konferanszié Mohai Gábor Kazinczy-díjas tv-rádió bemondó lesz.

Szóljon hozzá!