ZETApress

hírportál

Mundruczó jege a Trafóban

A jég a TrafóbanA Mundruczó Kornél rendezte legendás A jég című előadást eddig 5521 néző látta a Trafóban, idén februárban pedig újabb 945 ember tekintheti meg ezt a lassan tíz éve bemutatott, meghatározó darabot, amit egy hosszabb szünet után tavaly júniusban újított fel a Proton Színház ? tudatta Mechiat Zina.

A siker nem maradt el, a 2006-ban a Krétakör és a Trafó előadásaként létrejött előadás most látható majd 111-115. alkalommal első játszóhelyén. 2008-tól 2013-ig a Nemzeti Színház tartotta műsoron A jég című előadást telt-házak előtt és hosszú várólistákkal, 2013-ban pedig a Mundruczó Kornél és Büki Dóra alapította Proton Színház vette szárnyai alá a produkciót, amely most részben új, részben eredeti szereposztásban látható a Trafóban.

Mundruczó Kornél és a Proton Színház előadásai nagy közönség- és szakmai sikereknek örvendenek, sőt, nemzetközi színházi berkekben is számos elismerésben részesültek már. A jég bejárta Kelet-Európa több országát, bemutatták Lengyelországban, Bosznia-Hercegovinában, Ausztriában, Oroszországban és Csehországban, de Norvégiába is kapott már meghívást és rengeteg díjat is bezsebelt az évek során: Mundruczó Kornél 2009-ben a megkapta KONTAKT Nemzetközi Színházi Fesztivál legjobb fiatal művészének járó díját Lengyelországban, az előadás a MESS Nemzetközi Színházi Fesztiválon Szarajevóban ezüst babérkoszorúval tüntették ki mint a legjobb közép-európai előadást és a sor még hosszan folytatható lenne.

A jég Vlagyimir Szorokin azonos című regényét viszi színre. A szerző ebben a művében leszámol a volt szovjet történelem és az orosz ember típusának mítoszával, lerombolja biztos fogódzóinkat mind az irodalom, mind az oroszság tekintetében, és egyetemessé tágítja mindezt. Személyes látomássá varázsolja a valóságot; ebben az útvesztőben bolyonganak jégszívű vagy éppen lázas hősei, présgépek után kutatva, történelmi hősök klónjai között, jégkalapáccsal a kezükben. Az előadás egyszerre hideg és utópisztikus, tragikus és szürreális.

Szorokin a kortárs orosz irodalom ellentmondásos, felkavaróan izgalmas alakja. Műveit több nyelvre lefordították, őt magát sokáig mint az orosz kultúra vásott kölykét tartották számon, miközben a közélet és a kortárs kultúra megkerülhetetlen szereplője lett. A szerző nem hisz az irodalom morális erejében; világlátása tisztán esztétikai, melynek kereteit ördögi fantáziája és tisztánlátása szolgáltatja. Színdarabjai, regényei újfajta látásra provokálják, inspirálják környezetüket, épp ezért színpadra vitelük fontos kihívás. Az előadást 2 részben, egy szünettel február 2-án kedden 21 órakor, 3-4-5-én 19 órakor és 6-án szombaton 14 órakor játsszák.

Szóljon hozzá!