ZETApress

hírportál

Kolumbiába megy az Arany Pierrot

The Gerlings-csoportA kolumbiai The Gerlings-csoport nyerte el magas-drót számával a cirkuszfesztivál Arany Pierrot-díját a január 7-én megnyitott 11. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. A tegnap délutáni gálaműsoron adták át a zsűri különdíjait, a nagydíjakat pedig az esti gála keretében vehették át a cirkuszművészek.

A nemzetközi szakemberekből álló zsűri ezüstdíjjal jutalmazta az orosz Skokov-csoport hintaszámát és az Egyesült államok-beli Flying Farfans-csapat artista produkcióját, bronzérmet pedig a magyar Trio Power Line és a Silver Power-csoportokon kívül a romániai X?Treme Brothers, a spanyol Nicol Nicols és a portugál Dias Family kapott. Idén először adták át a magyar cirkuszigazgatók és a sajtó különdíját, előbbit a portugál Dias Sisters, utóbbit a mongol Heejin Diamond kapta, de egy produkciót, a magyar Silver Power-csoportot külön is jutalmazott az Artistaművészek Szakszervezete, valamint minden zsűritag is átadta saját elismerését a neki legjobban tetsző produkciónak.

A cirkuszművészet új irányairól, a modern és klasszikus cirkusz találkozásáról, az állatszámok helyéről és a cirkusz társadalmi üzenetéről is szó esett tegnap délelőtt a Széchenyi Fürdő Márványtermében azon a nemzetközi cirkuszművészeti konferencián, amelyet Cirkuszfesztiválhoz kapcsolódva tartottak. Az Európai Cirkuszszövetség (ECA) konferenciáján a cirkusz társadalmi üzenete mellett szó esett még a cirkuszművészet technikai fejlődésének kérdéséről, valamint a művészeti ág az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetébe (UNESCO) való felvételéről is.

Heejin DiamondA magyar cirkuszművészet megújulásának új irányait is a szakemberek elé tárták, akik nyitottal voltak a magyar elképzelésekre. ? Ha egy ilyen konferencián elmondjuk, hogy milyen cirkuszt akarunk építeni, akkor a jelenlévők reakcióiból láthatjuk, hogy ez jó vagy rossz irány. Folyamatos visszacsatolás nekünk, hogy a külföldi szakemberek a mi ötleteinket milyennek tartják. Közép-Európában iránymutató lesz az amit mi elképzeltünk. A hangulat katartikus volt, a közönség többször állva tapsolta a produkciókat, a zsűri pedig elismerően nyilatkozott mind a produkciókról, mind a szervezésről. Az előadások minden nap telt házzal mentek. Az egy arany-, két ezüst- és öt bronzérmen kívül számos különdíjat is kiosztott a zsűri ? fogalmazott Fekete Péter cirkuszigazgató. A bronzérmet nyert két magyar produkció mellett kiemelte Biritz Ákos gurtniszámát is, amelyet két különdíjjal is jutalmazott a zsűri. A fiatal artistaművész példa lehet a fiatalok előtt, hogy kellő kitartással és szorgalommal bárki elérheti az álmait. Szombaton külön előadáson mutatkoztak be a legjobb magyar csapatok és az artistaképző növendékei. A produkciók mind a közönség, mind a zsűri elismerését elnyerték, több művésznek már szerződést is kínáltak a cirkuszvezetők.

Szóljon hozzá!