ZETApress

hírportál

XI. Cirkuszfesztivál Budapesten

Tegnap este kezdetét vette a XI. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál, amelyen 17 ország művészei lépnek a porondra öt napon át. A Fővárosi Nagycirkuszban zajló nemzetközi mustrán A- és B-műsorban láthatja a közönség a fellépőket: tegnap és vasárnap az A-műsor produkciói, ma és holnap a B-műsor előadásai tekinthetők meg.

A gálaműsort 11-én hétfőn, az esemény zárónapján 15 és 19 órakor mutatják be. A nemzetközi szakemberekből álló zsűri 60 jelentkezőből 30 műsorszámot válogatott be a repertoárba. Fekete Péter, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos a fesztivál kezdete alkalmából tartott sajtótájékoztatón elmondta: a cirkusz olyan művészeti ág, amely összeköti a különböző nemzedékeket. Ez a fesztivál üzenete ? tette hozzá. Mint mondta, a magyar artistaképző iskola növendékei és az éppen Magyarországon tartózkodó artista csapatok magyar gála keretén belül mutatkoznak be a közönségnek.

18 órakor hajtott be a limuzin a cirkusz épülete elé, a zsűri tagjainak ünnepélyes megérkezése után pedig a becsomagolt épületre kivetítve nézhette végig a közönség Czeisler Ferenc Tihany, a 100 éves világhírű bűvész, a Fesztivál örökös zsűrielnökének köszöntőjét Las Vegasból. ? Nagyon sok szeretet kaptam mindazoktól, akik megnyitották ezt a fesztivált 20 évvel ezelőtt. Nagyon sok szeretetet kaptam tőletek, és kívánok nektek nagyon sok erőt, egészséget. A magyar cirkusz és a nemzetközi cirkusz éljen sokáig! És ne hagyjátok el! Nagyon köszönöm! Puszilok mindenkit sok szeretettel! ? hangzottak a művészi szavak.

Ezután Fekete Péter bemutatta a nemzetközi szakemberekből álló grémium érkező tagjait: a zsűri elnöke Eugene Chaplin, a Vevey Comedy Festival elnöke és a kanadai Vaudreuil-Dorion Nemzetközi Cirkuszfesztivál tanácsadója. A zsűriben Fabrice Becker, a Cirque du Soleil kreatív igazgatója, Oleg Csesznokov, a Rosgoscirk művészeti vezetője, Peter Dubinsky, a Firebird Productions tulajdonosa, Eötvös Tibor, az Eötvös Cirkusz alapítója, Valérie Fratellini, a Fratellini Akadémia igazgatója, Helmut Grosscurth, az Európai Cirkuszszövetség (ECA) elnöke, Fabio Montico, a Latinai Nemzetközi Cirkuszfesztivál elnöke, Ljudmila Sevcsenko, az Ukrán Nemzeti Cirkusz igazgatója, valamint Szun Li-li, a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport kreatív igazgatója foglal helyet.

19 órakor az ExperiDance produkciója nyitotta az estet, majd hivatalosan is megkezdődött a fesztivál. Az A-műsort láthatta a közönség, amelyet Paul Chen kétszeres monocikli-világbajnok száma indított, majd Totti Alexis szórakoztatta a nézőket helyzetkomikumra épülő bohócszámával, a Fratelli testvérek ikáriaszáma újraértelmezte az egymás iránti feltétlen bizalom és odafigyelés fogalmait, a Baross Imre Artistaképző iskola volt növendéke, Biritz Ákos gurtniszáma lélegzetelállító pillanatokkal nyűgözte le a közönséget. A Ghánából érkező Isaac Aborah vidámságot varázsolt a manézsba, majd a Duo Pykhov különleges drótszáma okozott izgalommal teli pillanatokat.

A Family Urunov szabad-idomítással született lovas száma a szépség, az egzotikum, valamint ember-állat viszonyát értelmezte újra, majd az első felvonást a Balance című műsorban is sikert sikerre halmozó The Gerlings halálkerék-produkciója zárta. A Flying Farfans fliegende számát most a magyar nézők után a szakmai közönség is megtekinthette, az Artists művésze, Dmytro Kharlov, görgőszámával bebizonyította, nem hiába ő a deszkán egyensúlyozás Guinness Rekordere. A mongol versenyző, Heejin a havas sztyeppék világát varázsolta a manézsba, a Family Urunov Cabriolet száma a vadászatok hangulatát idézte. Vitaly Mironov létraszámával hódított a porondon, a magyar Trio Power Line erőemelő számot mutatott be a műsorban. Az első előadást a Skokov csoport hintaszáma zárta.

A zsűri egy arany, két ezüst és három bronz Pierrot-díjjal jutalmazza a legjobb produkciókat, de a tagok maguk is felajánlhatnak különdíjakat, amelyek mellé több hónapos szerződés is járhat. A legjobb magyar artistaprodukciót a Fővárosi Önkormányzat a 2012-ben alapított Budapest-díjjal jutalmazza majd. Az I. Budapesti Cirkuszfesztivált 1996-ban, azóta kétévente rendezték meg, s a cirkuszvilág nagy fesztiváljai között tarják számon.

Szóljon hozzá!