ZETApress

hírportál

Új zsűrivel A DAL 2016

A DAL 2016Rekordszámú pályaművel, sok újdonsággal indul 2016. január 23-án A DAL 2016 ? derült ki ma az A38 hajón, ahol bemutatkoztak a régi műsorvezetők és az új zsűritagok. Megismerhettük a műsorral kapcsolatos újításokat, valamint az elődöntőkbe bekerült 30 produkciót.

Az immár ötödik alkalommal képernyőre kerülő dalválasztó show legfontosabb célja, hogy új, igényes és minőségi dalok szülessenek. Az előadók és az együttesek idén október 19-e és november 25-e között jelentkezhettek műveikkel A DAL 2016 című műsorba. ? A közszolgálati médiaszolgáltatás célja a kulturális értelemben is átfogó médiaszolgáltatás nyújtása. A közmédia elkötelezett a kultúra, ezen belül kiemelten a zeneművészet támogatásában, és annak népszerűsítésében ? emelte ki Medveczky Balázs, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. igazgatója. ? Nagyon sok jó pályázat érkezett és nyugodtan kijelenthetjük, hogy erős mezőnyből kellett válogatni a szakmai zsűrinek. Új elem az idei évben, A DAL felfedezettje-díj, melyet a képernyős zsűri ítél oda és A legjobb dalszöveg-díj, mely a szakmai zsűri és a nézők online szavazatai alapján kerül kiosztásra ? mondta el az igazgató a beérkezett pályaművekkel és újításokkal kapcsolatban.

A DAL 2016-ra összesen 372 pályamű érkezett. Az előszűrést egy 10 fős szakmai zsűri végezte, akik kiválasztották azt a 30 dalt, amelyek bemutatkozhatnak a nézők előtt a 3 elődöntő során. A Dunán január 23-án szombaton startoló 2 órás műsor 3 elődöntőből, 2 középdöntőből és a február 27-ei fináléból fog állni. A zsűri továbbra is 4 főből áll. Rúzsa Magdi, Csiszár Jenő és Rákay Philip távozott, helyüket Pierrot mellett Zséda, Frenreisz Károly és Both Miklós foglalta el. A döntnökök külön-külön is kimagasló szakmai múlttal és jelennel rendelkeznek, feladatuknak tekintik, hogy segítsék minőségi magyar dalok születését, és bíznak abban, hogy a műsorban elhangzó szerzemények tovább színesítik a popzenei palettát. Az ötödik zsűritag idén is a közönség lesz.

Ez az első alkalom, hogy Zsédát zsűritagként láthatjuk televíziós műsorban. ? Örömmel vállaltam el a feladatot, hiszen egy színvonalas, és nemzetközi presztízsű műsorról van szó. Már az előzsűrizést is nagyon élveztem, jól érzem magam a többi zsűritag között és a produkció csapatában, nagy izgalommal várom a folytatást ? mondta Zséda. Jövő évi naptáráról idekattintva olvashatunk.

Az idei szériában, 2016-ban ingyenes lesz a szavazás A DAL applikáción, és Magyarországon elsőként, az adás ideje alatt a nézők A DAL 2016 honlapján is voksolhatnak majd kedvenc előadójukra. Mindezek mellett a hagyományos SMS szavazás is megmarad. A DAL weboldala is egy teljesen új külsőt kap, ahol hangsúlyosabb szerepet kapnak a versenyzők, az extra anyagok, és a rengeteg kulissza videó, amiket csak az online térben lehet elérni és megnézni. A műsor rajongóinak és az oldal látogatóinak pedig több interakcióval és nyereményjátékkal kedveskedik majd a megújult lap. A műsort a már jól összeszokott Tatár Csilla ? Harsányi Levente vegyes páros vezeti. 2016. január 23-án 19:30-kor kapcsoljanak a Dunára, majd az azt követő szombatokon is, hiszen megkezdődik A DAL 2016, amelynek győztese kijut az Eurovíziós Fesztiválra és képviseli hazánkat Stockholmban!

A DAL 2016 zsűrije

Zséda többszörös Fonogram-, eMeRTon-, és Artisjus-díjas énekesnő, a magyar könnyűzene egyik legsikeresebb női előadója. Pályáját a Cotton Club Singers formációban kezdte, 7 év után váltott szólókarrierre. Azóta 16 toplistás dal, számos nagykoncert, 3 platina és 3 aranylemez fűződik nevéhez. Hallhattuk már pop, R&B, soul, swing, de még klasszikus műfajokban is. Több film főcímdala színesíti pályáját, televíziós produkciókban is visszatérően látható. Aktív szerepet vállal társadalmi kezdeményezésekben és jótékonysági kampányokban, többek között az emlőrák elleni küzdelemben és a kapcsolati erőszak elleni kampányban is részt vett. A Nemzeti Tehetség Program mentoraként támogatja a fiatal tehetségek útját.

Frenreisz Károly a Nagy Generáció kiemelkedő zenész-zeneszerzője, három meghatározó magyar zenekarnak ? a Metró, az LGT és a Skorpió ? tagja, utóbbi kettőnek alapítója is. A klasszikus zenei tanulmányokat ? majd a jazzbe tett rövid kitérőt ? követően a progresszív rockban találta meg önmagát. Zeneszerzőként és előadóként 23 nagylemez készítésében vett részt itthon és külföldön, de komponált filmzenéket is, két és fél millió eladott hanghordozóval büszkélkedhet. Többször választották az Év Basszusgitárosának, Budapest Díszpolgára és a Magyar Érdemrend Polgári Tagozat Tiszti Keresztjének kitüntetettje.

Pierrot zenei producer, játékfejlesztő kreatív agy, aki nem is annyira csendes és még kevésbé szürke háttérember. Zenei pályája 1986-ban a középiskolában indult, méghozzá a Pierrot művésznév felvételével. Ezután 10 évig takarta fél arcát (legalábbis a színpadon és a fellépéseken) a szomorúbohóc-maszk. Több tucat arany- és platinalemez, színpadi művek és játékfilmek zenéi fűződnek nevéhez. Az 1988-ban indult Danubius Rádió zenei szerkesztője volt, de készített hangszertörténeti sorozatot a közmédia számára is. Zenei munkássága mellett játékfejlesztéssel 1998 óta foglalkozik,1994-ben alapította első produkciós vállalatát Private Moon Production néven, 2000-ben pedig saját lemezkiadóját, Private Moon Records néven.

Both Miklós 34 éves korára kétszeres Fonogram-díjas, Budai-díjas előadóművész és zeneszerző lett. 2015-ben megkapta az Öröm a zene-díjat az Év zenésze-kategóriában. A Napra, valamint a Both Miklós Folkside zenekarok alapítója, a Rendhagyó Prímástalálkozó állandó szólistája. Számos hazai és nemzetközi roma integrációs workshop zenei vezetője. 2011-ben a WOMEX nyitógáláján Koppenhágában képviselte Magyarországot. A zenén keresztül folyamatosan keresi a kapcsolódást kultúrák között. Élő népzenék után kutatva járta be Kínát, Oroszországot, Iránt, Ukrajnát. Kína hegyeiben töltött hónapokban rögzítette nagy sikerű Kínai Utazólemezét. 2014-ben mutatta be az MTVA a Tehetségkereső Both Miklóssal című sorozatot, ahol Magyarország leszakadó részeit végigjárva zenészeket kerestek a szegénységben élő közösségekben.

Szóljon hozzá!