ZETApress

hírportál

Cziffra-fesztivál a MOM-ban

Cziffra György 1958-as koncertjeCziffra György zeneszerző, zongoraművész emléke előtt tisztelegnek egy most induló, róla elnevezett klasszikus zenei fesztivállal, melynek művészeti vezetője Balázs János zongoraművész. A fesztivál sajtótájékoztatóval egybekötött nyitó rendezvénye tegnap volt Budán, a Csörsz utcai MOM Kulturális Központban ? tudatta Ruzsa Viktor, Civil Rádió.

Az eseményen jelen volt többek között Pokorny Zoltán, Budapest XII. kerület Hegyvidék polgármestere, aki az érdeklődők köszöntése után elmondta: Balázs Jánost azért keresték meg, mint a Fesztivál leendő művészeti vezetőjét, mert úgy érezték, ő az, aki teljes hitelességgel képes visszaadni Cziffra György játékát, és odaállni e kezdeményezés mellé. A polgármester hozzátette, hogy e sajtótájékoztatóval egy időben elindul a Fesztivál hivatalos honlapja, amely idekattintva érhető el. E honlapon nemcsak a Cziffra-, hanem a 2016-os Budapesti Tavaszi Fesztiválra is vásárolhatók már elővételben jegyek.

Dolcev András, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) alelnöke elmondta, őt is Balázs János kereste meg a Fesztivál ötletével. Két okból is e kezdeményezés mellé állt: Egyrészt, neki is van személyes kötődése a zene, azon belül is a zongora iránt, másrészt neki és az NKA-nak személyes elkötelezettsége van, ifjú tehetségeket és zongoristákat támogatnak. Fontosnak tartja, hogy felnőjön egy olyan generáció, amely az élő zene iránt fogékony, és elutasítja a gépzenét, azt, amikor a színpadon lévő emberek, ahogy fogalmazott, zenei sarlatánok CD-ről játszanak, és úgy tesznek, mintha zenélnének, ezzel becsapják közönségüket. Kiemelt két kulturális, általuk támogatott tehetségkutatót, a Virtuózok és a Fölszállott a páva című versenyeket. Hozzátette, hogy az NKA az elmúlt két évtized alatt 120 ezer pályázatot bírált el.

Balázs JánosHa az elbírált és támogatott pályázatokon indulókat egy év alatt be kellene mutatni, akkor naponta 300 különböző produktumot kellene bemutatni ahhoz, hogy mindegyiket megismerhessük ? kezdve a színháztól a különféle zenés műfajokig. Nem az a kérdés, hogy támogatják-e az ilyen kezdeményezéseket, hanem az, hogy hogyan, milyen módon. Büszkék arra, hogy ezt a fesztivált 25 millió forinttal támogathatják. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy Európában az utolsó előtti helyen vagyunk az aktív éneklésben és a zenélésben, ezért is emelte ki az imént említett két tehetségkutató programot, hiszen nagyon fontos, hogy Kodály országában felnőjön egy aktívan éneklő és zenélő közönség.

Balázs János zongoraművésznek, a Cziffra-fesztivál művészeti vezetőjének e program megvalósulásával egy tíz éves álma vált valóra. Személyes kötődése is van a művészhez, illetve felmenői között voltak olyan zenészek, akik játszottak még együtt Cziffra Györggyel. Számára fontos Cziffra zenei alázata, amely generációk fejlődésére volt hatással. Balázs János hozzá tette: önmagában persze az álom nem elég, a megvalósításhoz kellettek társak is és társadalmi összefogás is. Valamennyi koncert a lehető legmagasabb szakmai színvonalon valósul meg. Ebben nagy szerepe van a MOM Kulturális Központnak is. További terv, hogy 2021-ben Cziffra György 100. születésnapjára is nagyszabású ünnepségsorozatot szeretnének. Cziffra Györgyöt nem csak Magyarország, de a világ legnagyobb művészének tartja. Emellett hangszeres bemutatókkal is várják majd az érdeklődőket.

Szóljon hozzá!