ZETApress

hírportál

Sinatra 100 Gábriellel

Hatalmas siker volt Gábriel Sinatra 100 turnéja Erdélyben. Állva tapsolt a közönség, elképesztő szeretettel fogadták Farkas Gábriel és zenekarának műsorát Erdélyben. A tehetséges énekes Frank Sinatra születésének 100. évfordulója alkalmából adott négy koncertet három történelmi helyszínen ? tudatta Gál Zsike, Gábriel Sajtó. Fotóink Kiss Csanád felvételei.

A turné egyik állomásának fellépéséről a román nemzeti televízió is beszámolt. Gábriel boldogan tett eleget a megtisztelő felkérésnek, hiszen egyik legnagyobb példaképe, Frank Sinatra (1915?1998) épp ma ünnepelné 100. születésnapját. Ennek a jeles napnak a tiszteletére a tehetséges énekes és jazz triója egy különleges műsort állított össze, amelyet a Bánki Nemzetközi Jazz Fesztiválon mutattak be először. A programot nyáron több vidéki koncerthelyszínen, Budapesten a Margitszigeten és végül az Orfeumban láthatták eddig a nézők.

Gábriel a magyar könnyűzene klasszikusainak ápolása mellet kultúrmissziónak tekinti zenei nagyságok ? így Sinatra ? pályájának bemutatását, népszerűsítését is. A legendás énekes életműve olyan hatalmas, hogy egyszerre teljességgel lehetetlen lenne bemutatni, ezért minden egyes koncert tartogat meglepetéseket, hol sztorikban, hol hangszerelésben, hol vendégművészek bevonásával. A téma annyira kifogyhatatlan, hogy néhányan minden egyes koncertre követik Gábrieléket.

A háromnapos erdélyi Sinatra 100 turnét nagy várakozás előzte meg. A koncertek meghirdetését követően napokon belül elfogyott minden jegy, így az egyik helyszínen duplázott a csapat. ? Elsőként Nagyváradon adtunk koncertet a bécsi Operaház kicsinyített másában, a Szigligeti Színházban, ahol világsztároknak kijáró fogadtatásban részesültünk. Különleges élmény volt, hogy a színház igazgatója engedélyt adott a koncert közben, hogy kellékként meggyújtsak egy cigarettát a hitelesség kedvéért, csak úgy mint Frank Sinatra minden egyes alkalommal, amikor az Angel Eyes című dalt énekelte ? mesélte Gábriel.

? A második nap nagyon tartalmasra sikeredett. Hosszú utazás után hajnalban értük Kolozsvárra, pár óra alvást követően a hangbeálláson és kamerapróbán találtuk magunkat, közben próbáltunk a helyi big banddel. A tavalyi kolozsvári Operában adott koncertünk után a közönség most is nagy várakozással fogadott bennünket, már a második dal közepén vastapsoltak. A délutáni előadást rögzítette a nemzeti televízió, a felfokozott hangulatot csak emelte a néhány egészen apró gyermek, akik ugyanúgy tapsoltak, mint a felnőttek és a dalok között is hangicsáltak. Az esti koncerten sikerült még ezt is felülmúlni, hiszen minden egyes rezdülésemre reagált a közönség. Hihetetlen élmény amikor 900 ember egyszerre csettint velem egy egész dalon keresztül. Ezekért a finomságokért érdemes élni ? emlékezett vissza az énekes, aki hozzátette, hogy ezután egy Jam Session-re voltak hivatalosak, ami olyan őrületesre sikerült, hogy egészen hajnalig ott voltak.

? A Charlie nevű klub zsúfolásig tele volt, helyi jazz zenészekkel váltottuk egymást. A hangulat a legintimebb balladától egészen a Rocky Horror Picture Show betétdaláig fokozódott. Kimondhatatlan érzés volt a Sweet Transvestite című dalban kiénekelni azt a szót, hogy Transilvania… amikor éppen Erdélyben vagyunk… és a Sinatra 100 whiskey koktél sem volt egyszerű ? bólintott elismerően Gábriel.

? A turné utolsó állomása Zilahon, Ady Endre szülővárosában volt, egy reprezentatív bálteremben, ahol a felújítás után mi adtunk először koncertet. A közönség itt is nagyon értő és lelkes volt. Nekem annyira tetszett a mennyezet freskó, hogy koncert közben felkapcsoltattam a csillárt és a hangverseny zongorához ülve, hangosítás nélkül elénekeltem a My Funny Valentine című dalt. A turnén itt hangzott el utoljára az egyetlen magyar nyelvű karácsonyi dal a mi feldolgozásunkban, ami a Piramis Ajándék című szerzeménye. Az utolsó mondatot a közönség velem énekelte: Kívánd, hogy mindig úgy szeressenek, ahogyan szeretnéd, hogy szeressenek! ? örvendezett Gábriel.

Gábriel és zenekara ? Csák Péter/zongora, Farkas Péter Bubu/basszus, Földesi Attila/dob ? Sinatra 100 estjét három helyszínen összesen több mint háromezer, a kolozsvári koncertet pedig a román közszolgálat televízió, a TVR Cluj nézői is láthatták a jelenlévőkön kívül. Minden egyes koncert végén állva tapsolt a közönség. Ezt Gábriel videóra is vette, és azt ígéri hamarosan meg is osztja velünk, mert további meglepetéseket tartogat számunkra. A Sinatra-minőség soha nem megy ki a divatból, Gábriel pont emiatt érzi egy életre szóló küldetésnek, hogy megőrizze ennek a zenei kultúrának a boldogságra való tanítását. Az énekes koncertjei igazi beavatások a műfaj rejtelmeibe. ? Több mint jazz énekes és egy irigylésre méltó hang. Gábriel igazi ember és tökéletes előadóművész egyben, aki tudja, hogyan kell szórakoztatni a közönséget, s ebbe nemcsak a zene tartozik bele, hanem a fűszeres háttérsztorik is a nagy Sinatraról. Gábriel előadóművészként páratlanul könnyed és elegáns, ettől érzi a közönség, hogy örökké Sinatra világában vágyik maradni ? írta a helyi sajtó a turnéról.

Szóljon hozzá!