ZETApress

hírportál

Liliomfi Budaörsön

Ifjabb Vidnyánszky Attila rendezőSzigligeti Ede ? Vecsei H. Miklós ? Kovács Adrián: Liliomfi című vígjátékát mutatja be a Budaörsi Latinovits Színház november 28-án szombaton 19 órakor ? tudtuk meg a ma déli fotóspróbán. A további előadások december 3-án csütörtökön és 5-én szombaton lesznek ifjabb Vidnyánszky Attila rendezésében.

Szigligeti Ede az 1848/49-es forradalom leverése utáni megfáradt, csalódott hangulatban mindössze két délután alatt írta meg a magyar drámairodalom legtöbbet játszott komédiáját. Közel két évszázada ad reményt és erőt e rút világban Liliomfi és Mariska minden ukázt felülíró szerelme, Szellemfi játékkedve és a teátristák fantáziája. A színház e varázsos légköre Szigligetit is rabul ejtette, hiszen Petőfihez és Aranyhoz hasonlóan, maga is vándorszínésznek állt.

A Makk Károly rendezte, évtizedek alatt kultfilmmé avanzsált változathoz hasonlóan, a Budaörsi Latinovits Színház előadása sem hagyja el az eredeti mű báját, s nevetésből nevetésbe ejtve ébreszt rá minket a játék, a barátság és a szerelem fontosságára a szürke hétköznapokban. Szilvai professzor sok év után jön el Örsőre, hogy Kamilla kisasszonynál neveltetett gyámlányát, Mariskát magával vigye Pestre és hozzáadja unokaöccséhez, Gyulához. Mariska azonban egy Liliomfi nevű vándorszínésszel esett szerelembe, aki megesküszik neki, hogy a világ végére is követni fogja. Így keverednek el Baladonyra, Kányai fogadójába, ahol egy régi hitelező, egy felbőszült apa, egy bécsi kérő és ki tudja még kik várják őket, mert itt senki és semmi nem az ami, míg ki nem derül, hogy Liliomfi maga?

Szóljon hozzá!