ZETApress

hírportál

Szilveszteri Balance

Egyedülálló bűvészmutatvány szilveszterkor: különleges meglepetéssel készül a Fővárosi Nagycirkusz december 31-ére. Lezárul egy év, vele együtt egy nagyszabású műsor: a Balance is véget ér. A szilveszteri előadás azonban más lesz, mint a többi! 20 órakor egy egyedülálló bűvészmutatvány részesei lehetnek, akik ellátogatnak az Állatkerti körútra.

Mint a bűvész, aki varázskendőjével csodálatos metamorfózist képes létrehozni a lefedett tárgyakon, úgy borítja a Fővárosi Nagycirkusz is önmagára azt a varázsleplet, amelyet majd felfedve egy egészen új és gazdag cirkuszművészeti központtá alakul át a varázslat (és a sok munka) által. Fehérbe burkolózik az épület, hogy a leplek takarásában már elinduljon az új, szárba szökkenjen egy modern, egy újragondolt cirkuszművészeti gondolkodás csírája ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón.

E nagyszabású vállalkozás indítja az évet a Fővárosi Nagycirkuszban, s vele együtt a 2016-ban 20 éves Budapesti Cirkuszművészeti Fesztivált, amely ? a Balance után ? a következő lépcsőfoka lesz e több száz éves. nagy hagyománnyal bíró művészeti ág értékeinek megőrzésének, társadalmi fontossága újra-pozicionálásának. December 31-én 21 órától a Balance előadást láthatják a nézők, akik a meghívott sztárvendégekkel együtt köszönthetik az új esztendőt egy pohár pezsgő kíséretében, majd egy éjszakába nyúló partin vehetnek részt az előadás fellépőivel.

20 éves a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál!

2016. január 7-11-e között 11. alkalommal rendezi meg a Fővárosi Nagycirkusz a világ egyik legrangosabb cirkuszművészeti seregszemléjét, a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált, amelyre a világ számos pontjáról érkeznek a legsikeresebb produkciók, hogy megmérettessék magukat a szakma legnagyobbjai, kiválóságai előtt. Az 1996-ban útjára indított, a nemzetközi szakmai világ érdeklődésére is számot tartó seregszemlén a tradicionális cirkuszművészeti produkciók mellett megjelennek az új. kortárs irányzatok is; izgalmas kísérletek, művészi törekvések teszik még színesebbé a kínálatot.

A fesztivál célja egyrészt, hogy egy széles látképet nyújtson a világ legkiválóbb cirkuszművészeti produkcióiból, másrészt, hogy a legsikeresebb magyar csapatokat is bemutassa a közönségnek. A versenyprogramon kívül megrendezik a magyar műsort is, amelyen hazai előadók és az utánpótlás, az ígéretes tehetségek is bemutatkoznak a közönségnek. 13 országból érkeznek az művészek: Németország, Spanyolország, Ghana. Oroszország, USA, Ukrajna. Mongólia. Kolumbia. Olaszország, Portugália, Románia. Franciaország és Magyarország világhírű artistái is fellépnek a fesztiválon.

A zsűribe a cirkuszművészeti szakma legjobbjait várják, többek között Eugene Chaplin-t, Charile Chaplin fiát, Peter Dubinsky-t, a Firebird Production elnökét, Helmuth Grosscurth-ot a ECA elnökét, de megtiszteli jelenlétével az eseményt a Pueblai Egyetem Cirkuszi-tanszék, a Krone Cirkusz, a Rigas Cirks, valamint a Royal Theatre Carré igazgatója is.

A 2016-ban megalakulásának 20. évét ünneplő fesztiválhoz kapcsolódóan január 11-én rendezik meg az ECA konferenciát, amelyen a cirkuszművészet presztízsének növeléséről, társadalmi üzenetéről és a modem cirkuszi technikáról tanácskoznak majd a szakmai kiválóságok. A fesztivál ideje alatt több kapcsolódó programot terveznek a szervezők: ekkor rendezik meg a Tihanyi 100 kiállítást, amellyel Czeisler Ferencet, a Los Angelesben élő világhírű bűvészt, a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál zsűrijének tiszteletbeli állandó tagját köszöntik 100. születésnapja alkalmából.

Szóljon hozzá!