ZETApress

hírportál

Sírjunk vagy nevessünk az állatokon?

Artista Cafe 1Megtapsoljuk vagy sajnáljuk az ügyes cirkuszi állatokat? Izgalmas témát választottak a november 2-án hétfőn 18 órakor kezdődő ARTista Café szervezői a Fővárosi Nagycirkuszba: ember és állat viszonyát, együttműködését vizsgálják meg a porondon ? tudatta Tari Sarolta, FNC Marketing.

Vannak, akik azt vallják, cirkusz nem létezik állatszámok nélkül, a kisgyerekek például rajongva imádják ezeket a produkciókat. Mások az ellentétes nézőpontot képviselik a kérdésben: az állatokat nem szabad emberek által épített épületekben idomítva mutogatni. Vannak országok, ahol betiltották a közelmúltban az állatszámokat a cirkuszokban. A legtöbben talán a középutas véleményen vannak: lenyűgözi őket ez a fajta különleges partnerség, főleg, ha tudják, megfelelő körülmények között tartják az állatokat, sőt, akadnak olyan idomárok is, akik családtagként élnek együtt az állataikkal.

A műsoros pódiumbeszélgetés moderátora Fekete Péter, a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztos lesz. A vendégek között köszöntik majd az állatos számokkal dolgozó, többgenerációs cirkuszi család két tagját, Richter Józsefet és ifj. Richter Józsefet. A Fővárosi Nagycirkusz őszi műsorából, a Balance-ból az állatos számok előadóit: az olasz oroszlánidomárt, Denny Monticot valamint Eva Christ. A német hölgy az este folyamán be is mutatja majd a macskaszámát. A pódiumbeszélgetés hozzászólói között lesz állatkert igazgató, etológus, állatvédő, vakvezetőkutya-oktató és állatorvos is.

Artista Cafe 2Szokásukhoz híven műsorszámokkal inspirálják a beszélgetést: Nagy Róbert, a Békéscsabai Jókai Színház fiatal művésze A dzsungel könyve című musicalből énekel részletet és ad elő egy állatos verset, Tallián Mariann színésznő-hegedűművész pedig hangszerével készül meglepetés produkcióra. A Fővárosi Nagycirkuszban köszöntik majd Mundruczó Kornél filmrendezőt, a nemrég nagy sikert aratott, egy egész kutyasereget szerepeltető Fehér Isten című film alkotóját is. Az ARTita Cafét most is kötetlen beszélgetés zárja kávé és tea mellett a Dallmayr cég jóvoltából, ekkor már szűkebb körökben lehet majd megvitatni az este során felvetett kérdéseket. A program ingyenes, ám ehhez idekattintva regisztrálni kell!

Minden hónap első hétfőjén új cirkuszművészeti témával várják a közönséget az ARTista Caféban a Fővárosi Nagycirkuszban: legközelebb december 7-én a street art témáját járják körbe: miként és milyen formákban szólítja meg a művészet már az utcán a nézőket. S miként hétfőn már megírtuk, a Balance című előadás nyitódalát maga Földes László Hobo Kossuth-díjas zeneszerző énekli ma és jövő szombaton 19 órakor a Fővárosi Nagycirkusz porondján.

Szóljon hozzá!