ZETApress

hírportál

Claudio Scimone nálunk vezényel

Scimone dirigálOktóber 26-án, hétfőn este fél 7-kor a Bródy Sándor utcai Olasz Kulturális Intézetben kerül sor az I Solisti Veneti hangversenyére,melyet Claudio Scimone vezényel. Az esten T. Albinoni, A. Vivaldi, A. Pasculli, G. Bottesini és G. Rossini művei csendülnek fel. A belépés díjtalan.

Az I Solisti Veneti nem először lép fel Budapesten, 1962 márciusában már járt Budapesten és nagy sikert aratott Bartók Divertimento vonóshangszerekre című darabjával. A hangverseny alkalmából találkoztak Kodály Zoltánnal is.

Claudio Scimone vezetésével az I Solisti Veneti a legnépszerűbb kamarazenekar Olaszországban és külföldön. Tevékenységük ötvenéve alatt szinte az egész világon képviselték a velencei és a venetói muzsikát, ötezer koncert előadásával több mint nyolcvan országban. Ehhez hozzájárul még a nemzetközi fesztiválokon való részvétel és egy terjedelmes, több mint 350 címre kiterjedő lemezkiadás a legjelentősebb nemzetközi forgalmazó cégek közreműködésével.

Az I Solisti Veneti hangversenye Budapesten

Nevük mindig szorosan összefüggött Claudio Scimone nevével, miután megalapítója is volt 1959-ben. Karrierjük során az I Solisti Veneti fellépett a zene legjelentősebb szentélyeiben, a velencei Teatro La Fenice-től New York-ig, a klasszikus zene legnagyobb mestereivel, Salvatore Accardótól Uto Ughiig, Itzhak Perlmantól Szergej Nakariakovig, az opera nagyságaival mint Cecilia Gasdia, a színházi világ és a könnyűzene kiemelkedő személyiségeivel, Massimo Ranieritől Ottavia Piccolóig, Lucio Dallától Giovanni Alleviig.

Az I Solisti Veneti az idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. Tavaly elnyerte az Una vita nella musica 2008-díjat, amelyet a nemzetközi kritika a zenei Nobel-díjként tart számon, tekintettel arra, hogy először a legendás Arthur Rubinstein kapta meg 1979-ben és most Claudio Scimone az I Solisti Veneti-vel. Az évforduló alkalmából rendezett előadások, melyek Puccini Messa di Gloria c. művével kezdődtek Andrea Boccellivel, egészen október végéig tartanak.

Szóljon hozzá!