ZETApress

hírportál

Ferro-feeling múzeumi éjszakája

Öntödei divatbemutatóDivatbemutató október 10-én szombaton 18 órától az Öntödei Múzeumban. Fémes ruhák, hangszerek és tárgyak. Ma este 6-tól Németh Zsófia Alíz: IRONmade?n kollekciója mutatkozik be az Öntödei Múzeumban ? tudatta Domonkos Csaba, az MMKM kommunikációs referense.

A MOME friss diplomás divat-és textiltervezője olyan ruhákat tervezett, melynek mintáihoz a vas felületi korrózióját használta fel. Az est folyamán a zenéről Nagy János Gipo gondoskodik, aki handpanon és a múzeum haranggyűjteményén is játszik majd. A kollekcióhoz illeszkedő atmoszférát az Öntödei Múzeum százötven éves gyárépülete és csodaszép öntöttvas tárgyai adják. A zenei élménnyel egybekötött divatbemutatón a vendégek kézműves sörkülönlegességeket kóstolhatnak majd.

A tervezőről

Rozsdafoltok a selymen ? vegyszerek, korrodálódott vaslemez és a legfinomabb anyagok találkoznak Németh Zsófia Alíz (sophie alice) diplomamunkájának darabjain. Az IRONmade?n kollekcióval a MOME Design Intézetében idén végzett divat- és textiltervező a különleges és egyedi anyag- és színhatásokat alkotott. ? Mestermunkám célja a rozsda, illetve a rozsdafoltok negatív megítélésén változtatni. Ne eltávolíthatatlan szennyeződésként tekintsenek rá, hanem mintaként, amelyet a természet és a véletlen alkotott. Az általam kikísérletezett technológiával ? amely a vas rozsdájának kémiai elszínezésén alapszik ? ugyanolyan körülmények között sem lehetséges két ugyanolyan darabot létrehozni. Minden egyes minta egyedi és megismételhetetlen, mint bármi, amit a természet teremt. Az IRONmade’n kollekció darabjai tiszta pongé hernyóselyemből készült oversize jellegű ingruhák, amelyeket varrás után átitattam egy vegyszeres oldattal, majd összehajtva élére ?vasaltam? egy rozsdás lemezzel. A vegyület a vassal reakcióba lép, és egy úgynevezett berlini-kék csapadék keletkezik, amely néhol a jellegzetes narancsos rozsda-barnával keveredve különféle zöld árnyalatokat ad. A mintázat pedig maradandó, akárcsak maga a rozsdafolt ? mutatta be Zsófi a kollekcióját.

Divatszakértők a kollekció merészségét, játékosságát, átgondoltságát emelik ki és jó esélyt látnak arra, hogy a pályája elején álló tervező kitűnjön a hazai design világból. Egész este kézműves sörkóstolás a Bigfoot Sörfőzde jóvoltából. Belépődíj: 800 forint, amely magába foglalja az Öntödei Múzeum (Budapest II. Bem József u. 20.) kiállításának megtekintését.

Szóljon hozzá!