ZETApress

hírportál

Paradicsomi éjszaka

Akadálymentes éjszaka a G3 Klubban. A nem akadálymentes közlekedés, a villogó fények, a szórakozóhelyek nem megfelelő elrendezése: néhány körülmény, amely mintegy 68 ezer 18-35 éves fiatal, fogyatékossággal élő számára nehezíti meg az éjszakai életbe való bekapcsolódást ? tudatta Kozarek Andrea szakmai igazgató.

A Fehér Paradicsom Klub kezdeményezés célja egy olyan kulturális helyszín létrehozása, ahol az akadálymentesítés többet jelent egy akadálymentes mosdónál. A kezdeményezés egyik első lépéseként kerül megrendezésre október 15-én csütörtökön Az éjszaka mindenkié! rendezvény. A 2011-es népszámlálás adatai szerint Magyarországon mintegy 460 ezer fő él valamilyen fogyatékossággal, ami a lakosság 4,6 százalékát jelenti. Ráadásul ez a szám még nem tartalmazza a tartós betegségben szenvedőket. A leggyakoribb fogyatékosság a mozgáskorlátozottság, emellett sokan küzdenek látás-, illetve hallásszervi nehézségekkel, valamint mentális problémákkal.

A fogyatékossággal élőknek rengeteg kihívással kell megküzdeniük a mindennapokban. ? Az olyan hétköznapi dolgok is, mint például a szórakozás, számos kihívás elé állítja őket. Pedig mintegy 68 ezer fogyatékossággal élő fiatal van, és többségük örömmel részt venne az éjszakai életben ? mondta el Gyulavári Ágnes, a Fehér Paradicsom Klub egyik vezetője. ? Annak érdekében, hogy ezt lehetővé tegyük, életre hívtuk a Fehér Paradicsom Klub kezdeményezést ? tette hozzá Rácz Katinka, a projekt másik vezetője. A Fehér Paradicsom Klub kezdeményezés célja, hogy olyan szórakozási lehetőségeket teremtsen, ahol a fogyatékossággal élők és épek megkülönböztetés nélkül érezhetik jól magukat. ? Szerencsére sok hasonló kezdeményezés indult már hazánkban. Ugyanakkor a Fehér Paradicsom az első, amely az inklúzióra, vagyis a különböző lehetőségekkel rendelkező emberek közötti kölcsönös nyitottságra és elfogadásra helyezi a hangsúlyt ? emelte ki Rácz Katinka.

Közel sem akadálymentes az éjszakai élet!

Az éjszaka egyelőre közel sem akadálymentes. Hiába vannak például bizonyos előírások a szórakozóhelyekre vonatkozóan ? ilyen például az akadálymentes mosdó kialakítása ?, ugyanakkor a problémák jellemzően olyan körülményekből adódnak, amelyekre épként nem is gondolnánk. Az első nehézséget mindjárt az odajutás jelenti: kerekesszékesként az éjszakai tömegközlekedés számos problémát rejt magában, ilyen például a buszok zsúfoltsága, a korlátozott hozzáférés és a ritka járatsűrűség. A fogyatékossággal élőknek segítőket is sokkal nehezebb találniuk az éjszakában. ? A legtöbb elérhető szórakozási lehetőség mind a helyszínt, mind pedig a megszólított közönséget tekintve szegregált. Nincs olyan színtér, ahol a másság természetes módon van jelen. Ezen kívül is számos olyan körülmény van, amely megnehezíti a beilleszkedést. A nagyothallóknak például a villogó fények, vagy akár egy L alakú asztal is nagy problémát okozhat azáltal, hogy ellehetetleníti a szájról olvasást ? mondta el Gyulavári Ágnes.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=WrIOHfOEoPM[/youtube]

A Fehér Paradicsom Klub célja így többek között az is, hogy ezekre a nehézségekre felhívja az emberek figyelmét, és utat nyisson a valóban akadálymentes éjszaka megvalósítására. Ennek egyik állomásaként október 15-én, a Fehér Bot Napján kerül megrendezésre a G3 Klubban az első inkluzív, akadálymentes este Az éjszaka mindenkié! néven. A programot egy, az akadálymentes kulturális életről szóló kerekasztal-beszélgetés nyitja meg, ezt követően audionarrációval, illetve jelnyelvi tolmácsolással kísért előadások, koncertek következnek. A programban szereplő kortárs táncszínház, zsonglőr és slam bemutatók során fogyatékossággal élő és ép művészek közös produkcióit, majd a Sena Live Band koncertjét jelnyelvi tolmácsolással élvezheti a közönség. Az este végén lehetőség lesz kipróbálni a kísérleti jelleggel, első alkalommal megrendezett blind discót, ahol épek és fogyatékossággal élők egyaránt vakon élvezhetik DJ Pigment zenéjét.

Az éjszaka mindenkié!

A Fehér Paradicsom Klub által szervezett rendezvény célja egy olyan kulturális esemény megvalósítása, amelynek középpontjában nem a fogyatékosság, hanem az akadálymentes közös tér áll. Az esemény minden programja akadálymentes, audionarrációval, illetve jelnyelvi tolmácsolással kísért. A Fehér Paradicsom Klubot egy vegyes képességű önkéntes csoport szervezi, a Drog Stop Budapest Egyesület modellprogramjaként, a Norvég Civil Alap támogatásával. Az esemény további támogatói: FSZK, Tandem Csoport, G3 Klub, Nemadomfel Alapítvány.

A Fehér Paradicsom Klub

A Fehér Paradicsom Klub 2014-ben alakult, célja egy olyan kulturális helyszín létrehozása, ahol az akadálymentesítés többet jelent egy akadálymentesített mosdónál. Programjaival az érzékenyítés és a befogadás új lehetőségeit kutatja, formálva ezzel az emberek mássággal és fogyatékossággal kapcsolatos szemléletét. A kezdeményezés kiemelt szempontja, hogy a rendezvények (élőzenei koncertek, kortárs tánc- és mozgásszínházi előadások, civil programok stb.) elérhetőek legyenek különböző képességű ? fogyatékos ? emberek számára kommunikációban és megvalósításban egyaránt, az akadálymentesség, az inkluzió és a kölcsönös nyitottság jegyében. A Fehér Paradicsom Klubot egy vegyes képességű önkéntes csoport szervezi, a Drog Stop Budapest Egyesület modellprogramjaként, a Norvég Civil Alap támogatásával.

Szóljon hozzá!