ZETApress

hírportál

Kuplungban a Proletarz

Manökken ProletarzA mobiltelefonok gonoszsága ellen lázad új klipében a Manökken Proletarz. Látványos, dinamikus, vicces és társadalomkritikus videó-klipet készített Automatikus című dalához a zenekar. Az agglomerációs alterpop stílusban utazó együttes október 8-án a budapesti Kuplungban koncertjén is bemutatja mozis minőségű klipjét a közönségnek.

Különleges, úgynevezett CINEMA 4K technológiával készült a Manökken Proletarz legújabb videó-klipje az Automatikus című dalhoz, amely a tavaly megjelent Szívbemarkoló című nagylemezen szerepel. A felvétel képfelbontása mozis minőségű, hiszen a rendes HD felbontás négyszeresét biztosítja a technológia. Ilyen klippel Magyarországon eddig nem sok zenekar jelentkezett. Nem véletlen, hogy a Fügeczki Roland által rendezett Automatikus szeptember közepén bekerült az I. Magyar Klipszemle versenyprogramjába, az elmúlt öt év legjobb magyar klipjei közé? tudatta Nagy Szabolcs, PR Garden.

A videó egyben a Manökken Proletarz új alkotói korszakának a nyitánya is. Néhány jelentős tagcsere után a korábbi garázszenekaros, punkos, gitáros hangzás helyett a zenekar az elektronikusabb megszólalások felé nyit. A mondanivaló ugyanakkor marad továbbra is intelligens, keresetlen és őszinte. ? Automatikusan, megnyomom a gombot és sármos félistenek vonulnak előttem ? az Automatikus című dal szövege és a hozzá készült videó-klip a mai kor társadalmi csapdáit kritizálja: Manapság mindenkihez hozzánőtt a telefonja, és sokan még a legalapvetőbb rutinfeladatokat, sőt az egész életüket ? párkeresést, életcélkeresést ? is a mobiljukkal és netes alkalmazásokkal próbálják megoldani. Kész megoldásokat akarnak találni minden problémára a guglin. A modern technológia már-már új vallás lett milliók életében. Ezt mutatjuk be kissé szatirikus és eltúlzott formában, hogy picit gondolkodásra késztessük az embereket. A klipben művészbarátaink is feltűnnek, köztük a Kiscsillag tagjai, valamint Linda Daemon, a Krell énekesnője, Czutor Zoltán, a Belmondo frontembere és Perjés Zoltán műsorvezető-lemezlovas ? mondta Sugar Ka, a Manökken Proletarz dalszerző-énekesnője.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=slOs90aljaE[/youtube]

? Zenekarunk lassan tíz éves, ezalatt azt hiszem, mi is felnőttünk. Ezért az aktuális szerelmi problémák helyett már egyre többször jelenik meg a dalokban a társadalomkritika is. De azért sosem leszünk mainstream popzenekar, és ez nem is a célunk. Arról zenélünk, ami épp aktuálisan jön belőlünk, és emiatt megesik, hogy reagálunk bizonyos társadalomszintű jelenségekre ? tette hozzá az énekesnő. A Manökken Proletarz legközelebb október 8-án csütörtökön lép fel a frissen felújított budapesti Kuplungban. A koncert közönsége szemtanúja lehet az Automatikus című videó-klip élő premierjének is. A különleges színpadi látványvilág része lesz a déli határzár egyik főszereplője, a Gyoda is. Az est vendége a Half Note City zenekar. Kezdés 20:30-kor, belépő nincs.

Szóljon hozzá!