ZETApress

hírportál

Harmónia a porondon

Tematikájában és gondolatiságában egyaránt az egyensúlyt és harmóniát helyezi a középpontba október 3-án szombattól december 31-én csütörtökig a Fővárosi Nagycirkusz Balance című új műsora ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón, ahol három produkciót és Maka Gyuszi nyitódalát is megcsodálhattuk.

Az előadásban mások mellett fellép a moszkvai Idol fesztiválon közönségdíjjal jutalmazott kolumbiai Gerling-csoport magasdrót számmal, az első Nemzetközi Cirkuszi Artista Fesztivál bronzérmese, az X?Treme Brothers kézegyensúlyozó számot mutat be, az ukrán Flying Boys csapata pedig kosárlabda produkciót ad elő. Ők tartottak bemutatót múlt szombaton a SYMA csarnokbeli kosárgálán is. Fotóink Lantai József felvételei.

Megújul a cirkusz és ehhez keresünk a régi mellett új közönséget is ? hangsúlyozta Fekete Péter miniszteri biztos, a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) új igazgatója. A kosárlabda szám például reményeik szerint a sportolókat és a sport iránt fogékony nézőket csalogatja a cirkuszba. Ehhez kapcsolódva a Fővárosi Nagycirkusz előtt felállított palánkhoz tízfős kosárlabda csapatokat is várnak, akik ha bemutatják versenyzői igazolványukat vagy ha a helyszínen sikeresen dobnak kosárra, ajándékokat nyerhetnek.

A szombaton debütáló műsorban porondra lép még Kimberly Lester lábzsonglőr, kereszttrapéz számával a Flying Farfans, nem mindennapi bátorságról és kölcsönös bizalomról tesz tanúbizonyságot a Duo Claire hálószámával, a hamisítatlan magyar virtust pedig a Teibler-csoport képviseli, akik deszka produkciót mutatnak be. Ebben a szezonban házi cicák és oroszlánok képviselik az állatokat. Richter József cirkuszigazgató Szabó László moderátor kérdésére elmondta, hogy a kis- és nagymacskák nem kényszerből, hanem örömmel működnek együtt idomárjukkal.

Fekete Péter arról is beszélt, hogy októbertől más újdonságokra is számíthat a publikum: a cirkusz Adj arcot a művészetnek! címmel elindítja új programját, amelynek célja, hogy az artista művészet emberi oldalát hangsúlyozza. Mindezek mellett a cirkusz előadásain a díszpáholyban ismert előadókkal, énekesekkel, írókkal, közéleti személyiségekkel és sportolókkal is találkozhatnak a látogatók. Név szerint mindjárt megemlítette Dobó Katát, Vasvári Csabát és Vastag Csabát, akikkel a nézők még szelfizhetnek is!

Az újdonságok mellett a már tradicionálisnak számító cirkuszparádét is megrendezik október 3-án szombaton délelőtt 11-től a Hősök terén. Két daru közé feszítik ki a drótkötelet, melyen a kolumbiai artisták sétálnak majd a magasban. Elmondta még a miniszteri biztos, hogy az új cirkuszépületről álmodoznak, melynek helyét év végéig kijelölik, tervezése jövő év közepén megkezdődik, az új cirkusz 2018-ra elkészül, de a 2019-es átköltőzésig a jelenlegi épület változatlan formában ad helyet a cirkuszművészeknek.

Szóljon hozzá!