ZETApress

hírportál

Kerekes szék a Trafóban

Kerekes szék a libikókánVeszélyes játékok gázpalackkal ? újabb francia cirkusz a Trafóban. Cirque Inextremiste (FR): ExtrĂŞmités című trailer lesz szeptember 24-25-26-án jövő csütörtöktől szombatig 20 órától a Trafó Kortárs Művészetek Házában ? tudtuk meg Mechiat Zina sajtófőnöktől.

A francia Cirque Inextremiste társulat tarantinói humorú és cinizmusú előadásában három profi artista veszélyes játékot játszik egy építkezésen. Gázpalackok, fapallók és egy kerekesszékes előadó teszik élessé a helyzetet, de aggodalomra semmi ok, hiszen mitől is féltenénk három férfit ipari környezetben? Az előadás profin épít olyan kiélezett helyzetekre, amelyek során a nézők körmük lerágásában, az artisták pedig a csínytevésben fáradnak el. Rendezők: Stephane Filloque, François Bedel. Előadók: Yann Ecauvre, Sylvain Briani-Colin, Rémi Lecocq. Díszletterv: Julien Michenaud, Sébastien Hérouart, Michel Ferandon. Fénytechnikus: Julien Michenaud. Produkciós menedzsment: Jérôme Souchet, Géraldine Gallois.

A 2013-as ExtrĂŞmités Nyugat-Európában elhíresült sajátos világáról, arról, hogy az egyensúly megtarthatatlan és veszélyes; de a rizikóra fittyet hányó artisták, mint a rossz fiútestvérek, pont ezt élvezik a legjobban. A produkció humorát és hangulatát leginkább Quentin Tarantino világa és a francia burleszk keverékeként lehet a legpontosabban meghatározni. Nem is csoda, ha Amerikától Európáig mindenhol pozitív visszhangra talált, bár egy walesi újságíró mégis talált egy szomorú elemet a produkcióban: azt, hogy nem tart örökké.

A három artista egy építkezésen keresi az egyensúlyt, férfi barátságokra jellemző ökörködések közepette húzzák és szívatják egymást, de viszonyukat mégis leginkább az összetartozás és a bajtársiasság jellemzi. Minden ötletük és mozdulatuk izgalmat és veszélyt hordoz, ám kreativitásuk megteremti a stabilitást az arra legalkalmatlanabb környezetben is. Olyanok, mint három siheder, akik heccből belógtak egy építési területre, hogy kipróbálják a legveszélyesebb játékokat. A nézők meg közben egyszerre izgulnak, és csóválják a fejüket a kamaszos felelőtlenségen ? meg persze jókat nevetnek.

Különlegességnek hathat, hogy az egyik artista kerekesszékkel mutatványozik a színen, pedig ez a lehető legtermészetesebb része a produkciónak. Az artista akadályozottsága csak első pillantásra furcsa, hiszen ő is ugyanúgy része a játéknak, mint a többiek. Mind a hárman egyaránt függenek egymástól, felelősek egymásért, és minden áldott percben készen állnak arra, hogy mentsék egymás életét. Csapatmunka és szolidaritás, finomkodás nélkül, miközben persze kiválóan szórakoznak ők is, meg a közönség soraiban izgulók is.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=LLQB6kV23LA[/youtube]

Szóljon hozzá!