ZETApress

hírportál

Szezonnyitó Budaörsön

Ki ez? Mit mond? Honnét szedi? ? Ezzel a három rövid kérdéssel indította tegnap a Budaörsi Latinovits Színház fennállásának harmadik évadát. Nyilvános évadnyitó társulati ülésükön ugyanis ? a hatfős társulat tagjainak bemutatása és az évad nyolc tervezett bemutatójának ismertetése mellett ? plakátjátékot indítottak a fenti címmel.

Ennek során, ha a játékos kedvű nézők felismerik a számos helyen fellelhető képeken látható hat színművészüket, meg is tudják nevezni őket; és ha tudják, vagy kitalálják, esetleg megtippelik, hogy melyik színműből idéznek, színházjegyeket, dedikált színházi posztereket és egyéb ajándéktárgyakat nyerhetnek. A részletes játékkiírás és további információ a színház honlapján, Facebook oldalán, illetve nyomtatott évadkönyvében olvasható. Azt azért elárulták, a színművészek nem feltétlenül abból a színműből idéznek, amelyben fellépnek majd, de mind a tizenkét idézet az idén bemutatásra váró darabok egyikéből való.

Frigyesi András igazgató bemutatta az új társulatot, majd újságírói kérdésre ők maguk nyilatkoztak arról, mit jelent nekik a Budaörsi Latinovits Színház induló társulatához tartozni. Spolarics Andrea kiemelte, harmadszor vesz részt társulatindításban, mindig izgalmasnak és inspirálónak tartotta ezt, most is tele van várakozással. Bregyán Péternek fontos az is, hogy már jól ismeri Budaörsöt, nem csak a Latinovits Színház előző évadjainak előadásaiban szerepelt itt, hanem a városban Kőhegyén hagyományosnak számító Passió játékokon is.

Ódor Kristóf elmondta, Budaörs jellegzetessége, hogy miközben olyan elmélyült műhelymunka folyik itt, mint akár egy budapesti rétegszínházban, eközben egy városi színház felé támasztott igényeket is ki kell, hogy elégítsen, tehát számtalan műfaj felvonul akár egyetlen évad alatt. Páder Petra úgy érzi, ő már hazajár Budaörsre, még szülővárosa, Sopron is eszébe jut, amikor a busszal a városba érkezik. Bohoczki Sára kíváncsian várja új feladatait, hiszen az elmúlt évben már több előadásban is nagyon jól érezte magát itt. Ilyés Róbert szintén a már elkezdett, jól működő közös munka folytatásában bízik.

Berzsenyi Bellaagh Ádám művészeti vezető ismertette az évad tervezett bemutatóit. August Strindberg ? Kovács Kristóf: Julie kisasszony. Rendező: Berzsenyi Bellaagh Ádám (Sanyi és Aranka Színház. H. C. Andersen ? Tóth Réka Ágnes: A kis hableány zenés báb-mese. Rendező: Halasi Dániel (Városi Ifjúsági Klub). Kacsóh Pongrác ? Heltai Jenő ? Bakonyi Károly: János vitéz daljáték. Rendező: Frigyesi András. Szigligeti Ede: Liliomfi. Rendező: ifjabb Vidnyánszy Attila. Shakespeare: Rómeó és Júlia. Rendező: Berzsenyi Bellaagh Ádám. Collodi-Litvai: Pinokkió mesejáték. Rendező: Lukáts Andor. Uli Brée ? Michael Schober: Barátom, Gombocska és a mágikus levelek története zenés-bábos előadás 3 éves kortól. Rendező: Kovács Petra Eszter. (Városi Ifjúsági Klub). Friedrich Dürrenmatt: A nagy Romulus. Rendező: Polgár Csaba.

Végül Frigyesi András beszámolt az Adler Kávéházban már az elmúlt években is nagy sikert aratott színházi programok folytatásáról: a nagy magyar színészegyéniségekre emlékező Szellemidézésről, melynek Kelecsényi László író a házigazdája, és az Operabeavatóról, amelynek idén az olasz operakincs lesz a vezérfonala, és amelynek szellemi atyja Jekl László operaénekes.

Szóljon hozzá!