ZETApress

hírportál

Színikritikusok a Trafóban

Mohácsi János rendezőAz Örkény István Színház Mohácsi János rendező e föld befogad, avagy számodra hely című produkciója kapta a legjobb előadásnak járó elismerést a Színházi Kritikusok Céhének tegnap esti díjátadóján a Trafó ? Kortárs Művészetek Házában, ahol az előző évad legkiemelkedőbb teljesítményeit jutalmazták.

A 35. alkalommal odaítélt elismerésre a kritikus céh tagjai legalább évi kilencven premier megtekintése után voksolhattak. A Színikritikusok Díját a legtöbb szavazatot kapó művész, illetve produkció vihette haza. A gála keretében 15 kategóriában hirdettek győztest, a díjakért a kategóriák mindegyikében három jelölt volt versenyben. A színház hanyatlását előrevetítő, ironikus hangvételű gálaestet Boross Martin rendezte.

Egy kategóriában már korábban odaítélték a díjat: a színikritikusok 5. alkalommal adományoztak életműdíjat, ezt az idén Molnár Piroska színművész kapta. A művésznő arról beszélt, hogy nem vehetné most át a díjat, ha élete egyik legjobb pillanatában nem csatlakozik egy színházi közösséghez, amely őt fölnevelte és a helyes útra terelgette, és amelynek óvó tekintetét a mai napig magán érezheti, a bajban ugyanúgy, mint élete szerencsésebb pillanataiban. ? Ha erőm engedi, és időm lesz még, akkor csiszolgatom ezt az életművet, hogy olyan fényes legyen majd, hogy a legkritikusabb kritikus is nyugodtan dőljön hátra a fotelben, hogy jól van, egye meg a fene, jó helyen van ez a díj ennél a nőnél ? mondta.

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg díját Székely Csaba nyerte el Vitéz Mihály című darabjával. A darabot a szombathelyi Weöres Sándor Színház tűzte műsorra. Zsótér Sándor a legjobb rendezés díját vette át a Nemzeti Színház Brand című előadásáért. A legjobb női főszereplő díját Krizsán Szilvia kapta az Újvidéki Színház Bánk bán című előadásáért. A legjobb férfi főszereplő díját Trill Zsoltnak ítélték oda a Nemzeti Színház Zsótér Sándor rendezte Brand című produkciójáért.

A legjobb független színházi előadásnak járó elismerést a Szputnyik Hajózási Társaság Kovács D. Dániel rendezte A heilbronni Katica című produkciója nyerte el. A Stúdió K Színház és a Tatabányai Jászai Mari Színház, Népház közös, Maya hajója című produkciója a legjobb gyerek- és ifjúsági előadás díját kapta. Az elismerést Fodor Tamás rendező vette át. A legjobb zenés/szórakoztató előadás díját megosztva nyerte el a Budapest Bábszínház Kabaré című előadása, Alföldi Róbert rendezése, valamint a Vígszínház és a Szputnyik Hajózási Társaság Koldusopera című produkciója, Bodó Viktor rendezése. Az utóbbi díjat Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója vette át.

A legjobb női mellékszereplő díját Monori Lili kapta a Katona József Színház Faust I-II. című Schilling Árpád rendezte előadásban nyújtott alakításáért. A legjobb férfi mellékszereplő díját Bercsényi Péter nyerte el a Budapest Bábszínház Alföldi Róbert rendezte Kabaré című produkciójáért. A legjobb díszlet díját Ágh Mártonnak ítélték a kritikusok a Katona József Színház Faust I-II. című előadásáért, míg a legjobb jelmez díját Pilinyi Márta vette át a szombathelyi Weöres Sándor Színház Vitéz Mihály című előadásáért.

A legjobb színházi zenéért az idén Dargay Marcell vehette át az elismerést a Katona József Színház Faust I-II. című előadásáért. A legígéretesebb pályakezdő díját ifjabb Vidnyánszky Attila nyerte el. Különdíjat ítéltek oda a kritikusok Márton Lászlónak a Faust I-II. újrafordításáért. A rendezvényen a közelmúltban elhunyt Koltai Tamás színikritikusról is megemlékeztek a céh tagjai, hangfelvétellel idézve fel a színházról megfogalmazott gondolatait. A Színházi Kritikusok Céhének hat év után leköszönő elnöksége nevében Tompa Andrea elnök búcsúzott, reméli, hogy továbbra is folytatódhat a legjobb produkciók díjazása.

Szóljon hozzá!